Életmód

Fordulat állt be a Balaton-régió népességében

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A Balaton-régiót jelentős pályázati aktivitás és forrásszerző képesség jellemezte az elmúlt fejlesztési időszakban – ismertette Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezetének igazgatója a tanács legutóbbi online-ülésén, ahol tájékoztatást adott a térség társadalmi-gazdasági folyamatait elemző előzetes monitoring jelentésről.

A dokumentum kitér arra, hogy a Balaton-régió népességének alakulásában 2019 fordulatot hozott. A születések és a halálozások egyenlege évtizedek óta negatív, követi az országos trendet, vagyis többen halnak meg, mint ahányan születnek, mégsem csökkent az üdülőkörzet népessége. Ez a nemzetközi és az országhatáron belüli, növekvő mértékű bevándorlással magyarázható, a belföldi vándorlásban kiemelt célpont a Balaton.

A térségre jellemző a lakosság nagymértékű öregedése és az eltartottsági viszonyok (hány inaktív személy jut egy aktívra) romlása is, ennek korrigálása szakpolitikai eszközökkel a következő évek egyik kiemelt feladata lehet – hívja fel a figyelmet a jelentés.

Az elemzők szerint az üdülőrégió a vendégforgalmi-turisztikai pozícióit nemcsak megtartotta az elmúlt évtizedben, hanem versenyképességét számottevően növelte. Ezt a kedvező tendenciát törte meg a járvány.

A jelentés kitért arra, hogy a Balaton a két koronavírus-járványhullám közötti kegyelmi pillanatban, 2020 nyarán megtelt, ezt a jelenséget a kereskedelmi szálláshelyek extrém drágulása kísérte. Az országos szoba-átlagárak (egy szoba egy működési napjára jutó szállásdíj) is növekedtek, de közel sem olyan radikálisan, mint a Balatonnál.

Itt egy szoba átlagára tavaly júniusban több mint 19 ezer forint, júliusban több mint 27 ezer, augusztusban pedig csaknem 30 ezer forint volt, és még szeptemberben, októberben is 17-19 ezer forint körül mozgott. (MTI)

Kapcsolódó
Igazi halritkaságot fogott a Balatonban egy hetedikes diák
Ránézésre vörösszárnyú keszegnek gondolta, de aztán rájött, hogy valami más.
Olvasói sztorik