Virágzó vidékünk

Megkezdődött a tavaly leégett révfülöpi kilátó újjáépítése

A kivitelezők július 30-ig vállalták a munka befejezését.

Közel egy éve, 2020. február 13-án villám csapott a révfülöpi Fülöp-hegyen magasodó kilátóba. A húsz éve átadott torony fából készül felső része leégett, a kiérkező tűzoltók már csak a környező erdő fáit tudták megvédeni a tűz továbbterjedésétől.

A tűz után ennyi maradt belőle

MTI/Vasvári Tamás

A Balatontipp most arról tudósít, hogy a szakértői vizsgálatból kiderült, a tűz nem károsította a kilátó kőszerkezetét, ám a belső lépcsőtartó oszlopot cserélni kell, és újra kell építeni az erkélyeket és a teljes faszerkezetet is.

A biztosító 20,5 millió forint kárértéket állapított meg, ami a helyreállítás várható költségének mintegy fele, a fennmaradó részt az állam pótolja.

A faszerkezetek legyártását már korábban elkezdték, lassan végeznek is vele. Januárban a helyszínen is elkezdődött a munka a torony felállványozásával

– mondta a portálnak Kondor Géza, Révfülöp polgármestere.

Első lépésben az égési maradványokat és a tűz miatt használhatatlanná vált részeket távolítják el, majd újraépítik a lépcsőt, az erkélyeket és a torony felső szerkezetét.

Ezt látta a tűzből az Időkép kamerája

A kivitelezők június 30-ig vállalták a munka befejezését, de a polgármester bízik abban, hogy a látogatók akár ennél korábban is birtokba vehetik majd a Balaton népszerű kilátóját.

Kapcsolódó
Döbbenetes károkat okozott a tűzvész a fonyódi berekben
Szakértők szerint legalább 4-5 év szükséges, míg visszaáll a természet normális rendje a területen.
Olvasói sztorik