Virágzó vidékünk

Kvíz – tudod, hogy melyik folyó szeli át a várost?

Unplash
Unplash
Töltsd ki a tesztet és kiderül!

Sokak réme volt földrajzórán a vaktérkép, ahol a „semmiben” kellett belőni, hogy hová is eshet az adott város vagy folyó. Itt most nem lesz térkép, a magyar városokat és folyókat is jobban ismerjük már, mint iskolás korunkban. Így talán nem is lesz olyan nehéz a kvíz, ahol azt kell tudni, hogy melyik folyó folyik keresztül az adott magyar városon vagy közvetlenül mellette.

A tengerpart nélküli Magyarország a Duna medence középső szakaszán helyezkedik el, területének (93.030 km2) egésze a Duna medence részét képezi. A folyók az országba nyugati, északi és keleti irányból lépnek be, és déli irányba folynak tovább. A felszíni vizek 82%-át a Duna és a Dráva vezeti le, a Tisza 18%-ot tesz ki, bár az ország 50%-a a Tisza vízgyűjtőjéhez tartozik.

A Duna Magyarország legnagyobb folyója, hossza hazánkban 417 kilométer. A Fekete-erdőből (Németország) folyik le Ausztrián és Magyarországon keresztül, mielőtt végül a Fekete-tengerbe torkollik. A Duna folyó fontos szerepet játszik Magyarország életében, így a hajózás, az ipar, az energia- és ivóvízellátás, valamint a turizmus terén is.

A Tisza Magyarország második legnagyobb folyója, amely 962 kilométer hosszú és öt országon keresztül folyik, mielőtt végül a Dunába torkollik. A Tisza folyó számos természeti értékkel bír, többek között a Hortobágyi Nemzeti Parkkal is, amely a folyó szabályozásával alakult ki.

A Dráva folyó Magyarország déli határát képezi, és a Duna egyik legnagyobb mellékfolyója. A folyó hossza Magyarországon 145 kilométer.

A Duna, Tisza és Dráva mellett számos más folyó is megtalálható, például a Szamos, a Maros, a Rába és a Körös folyók.

Melyik folyó folyik ennél a magyar városnál?

A tesztet kitöltve kiderül, hogy ki mennyire van tisztában hazánk folyóinak és városainak elhelyezkedésével. Sok település nevén viseli a mellette elhaladó folyót, de azért ennyire nem lesz könnyű a teszt, ezeket a városokat kihagytuk a feladványból!

Kapcsolódó
Ezen a szántóföldön kanyargott egykor a Duna
A szántóföldön állva nem is sejtjük, hogy a folyó egykori medrében vagyunk.
Olvasói sztorik