Mozaik

Meglepetésvendég bukkant fel a Dráva mentén

Horváth Zoltán / DDNPI
Horváth Zoltán / DDNPI

Az elmúlt fagyos napok egyikén a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik munkatársa a drávaszentesi állattartó telepen egy érdekes madarat pillantott meg, amint a szürkemarhák karámja körül kereste táplálékát. A kezdeti meglepetésből felocsúdva megállapította, hogy a váratlan látogató egy batla, olvasható a park honlapján.

Mint a cikkben fogalmaznak, a batla hazánkban ritka fészkelő, az 1920-as években a Kis-Balaton környékén több száz pár költött, majd évtizedekre eltűnt. A 70-es évek végén kezdett újra költeni Magyarországon, leginkább az Alföldön. Vonuló, áprilisban érkezik vissza telelőhelyéről, így ez a februári látogatás még inkább növeli az eset különlegességét.

Tudomásuk szerint téli megfigyelési adata eddig még nem volt hazánkban.

Általában nádasok gémtelepeiben költ, kócsagok, kárókatonák társaságában. Zsombékosokban vadászik, főként olyan helyen, ahol a növényzet takarást biztosít számára. Tápláléka főként férgekből, ízeltlábúakból, kétéltűekből áll. Az itteni példány a trágyatároló közelében tartózkodott leginkább, ahol a trágya által termelt hőnek köszönhetően nem fagyott meg a talaj, és így a gilisztákhoz, és egyéb rovarokhoz könnyen hozzáfért.

A batla Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500.000 Ft.

Kapcsolódó
Madarat fogott a hatvani tóban egy horgász
Juhos György maga is meglepődött, mi akadt a horgára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik