Virágzó vidékünk

Újra jár a Bükk vadregényes kisvasútja

facebook/EGERERDŐ Erdészeti Zrt.
facebook/EGERERDŐ Erdészeti Zrt.
Két évi szünet után indult újra.

Az eredeti ütemterv szerint csak a 2021-es nyári szezont “hagyta volna ki” a Bükkben közlekedő felsőtárkányi kisvonat, ám még egy év kellett ahhoz, hogy megújult, komfortosabb körülmények között utazhassanak rajta a kirándulók.

2023. június 3-án indult el a felújított, az Egererdő Erdészeti Zrt. által üzemeltetett Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút első menetrend szerinti járata. A „gördülő állomány” – két mozdony és 6 személyszállító kocsi – felújítása elkészült, a mozdonyok „klímabarát” elektromos rásegítést kaptak.

Júniusban szombaton és vasárnap, júliustól szerdán, csütörtökön és pénteken is elindulnak a járatok. Egy üzemnapon 4 járat közlekedik a végállomásig és vissza. A felnőtt jegy egy útra 1200 forintba kerül, a retúrjegy 2000 forint.

Az útvonal a régi: Felsőtárkány, tópart – Egeres-völgy – Stimecz-ház és vissza.

A Bükk nyugati kapujában, Egertől alig néhány kilométerre gyönyörű természeti környezetben, 5 kilométer hosszon élvezhetjük az utazást.

facebook/EGERERDŐ Erdészeti Zrt.

A vadregényes útvonalon az Egeres-völgyi megállónál létesített vadaskertben muflonok és dámszarvasok láthatók. A Stimecz-háztól 2 kilométerre fakad a gyönyörű Vörös-kő-forrás, mely kora tavasszal, illetve hosszabb csapadékos időszakot követően a  sziklák közül tör a magasba, majd vize ernyő szerűen esik vissza.

Az üzemeltető reményei szerint ezek a fejlesztések több évtizedre garantálják a környezetbarát és biztonságos közlekedést a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasúton, mely a megállóhelyek attrakciófejlesztésével együtt minden korosztálynak tökéletes kirándulási lehetőséget kínálnak.

Kapcsolódó
Picinyke tengerszem a nyugalom szigete a Bükk kapujában
A tavon elsődlegesen a „fogd meg és engedd vissza" szemlélet uralkodik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik