Virágzó vidékünk

Mutatjuk az idei Év Fája verseny döntőseit

Facebbok/év fája
Facebbok/év fája
A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja egy-egy fa története volt.

Egy történet és képek elküldésével idén is bárki nevezhetett az Év Fája versenybe egyedi fát vagy facsoportot. A május 10-i határidőig 21 érvényes nevezés érkezett közülük 9 fát választott a döntőbe az Ökotárs szakmai zsűrije.

A vetélkedőben nem számított a fák kora és mérete, előny volt azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja volt a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára.

Az Ökotárs célja ugyanis a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára.

Ezért azok a jelöltek, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, elnyerhetik a „Hős Fa” címet is. Ezzel a díjjal szeretnének a verseny szervezői hozzájárulni a fák életéért vívott küzdelemhez, illetve elismerni a megmentésük érdekében végzett munkát.

Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazás révén, amely idén július 1-én indul és október 1-én éjfélkor zárul. A “Hős Fa” címet a zsűri osztja ki, és különdíjat kap minden évben az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. A döntősökről részletes információ az év fája oldalon található hamarosan, valamint a facebook oldalukon.

A szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. Szavazni az “év fája” oldalon lehet , a végeredményt október első felében tartandó díjátadón teszi közzé az Ökotárs Alapítvány.

 Az idei versenyben a következő fákra lehet majd szavazni július 1-től:

  •  A győrszentiványi tölgyes (Győr-Moson-Sopron)
  • A tiszaigari Mátyás-király fa (Jász-Nagykun-Szolnok)
  • Az Olimpia park platánja (Budapest)
  • Az öreg Vackor, Tokaj szeretett vadkörtefája (Borsod-Abaúj-Zemplén)
  • Szekszárdi remete berkenyéje (Tolna)
  •  Az újtikosi “százéves” fűzfa (Hajdú-Bihar)
  • Sajóörösi törökmogyorófa (Borsod-Abaúj-Zemplén)
  • A Szabadkikötő platánja (Budapest)
  • A vadnai „csakazértis” Batul almafa, a kitartás jelképe (Borsod-Abaúj-Zemplén)
Kapcsolódó
Tíz ok, amiért igazán szeretni kell a fákat
Körülbelül 2 millió oka van, de kezdjük most ezzel a tízzel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik