Életmód

Tíz ok, amiért igazán szeretni kell a fákat

freepik.com
freepik.com
Körülbelül 2 millió oka van, de kezdjük most ezzel a tízzel.

Mi, a Sokszínű Vidéknél nagyon szeretjük a fákat, és nagyon örülünk annak, hogy nem vagyunk ezzel egyedül. Sok-sok ember él az országban, a világon, aki szereti és tiszteli a fákat, és pontosan tisztában van azzal, milyen fontosak a számunkra.

Szükségünk van fákra, nagyon sok szempontból.

Mi csak tíz okot gyűjtöttünk most össze a treehugger.com segítségével, de ennél sokkal, de sokkal több okunk is van tisztelni a fákat és vigyázni rájuk.

freepik.com

1. A fák keményen dolgoznak, hogy kijavítsák hibáinkat
A fák világszerte 2,4 milliárd tonna szenet és 8,8 milliárd tonna szén-dioxidot nyeltek el a légkörből 1990 és 2007 között, ami a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának körülbelül egyharmadának felel meg ugyanebben az időszakban.

2. Segítenek tisztán tartani házaink környéki levegőt
Egy tanulmány megállapította, hogy a házunk közelébe telepített fák, főleg, ha az út mellett is vannak, 50 százalékkal csökkentették a levegőben lebegő részecskék (főleg az autókból származó szennyeződések) jelenlétét a közeli házakban. Érdemes tehát a lakókörnyezetünkben fásítani.

3. A fák etetnek minket
A fák táplálékot adnak az embereknek és a vadon élő állatoknak, többet is, mint gondolnánk. Egyetlen almafa önmagában akár 15-20 köböl gyümölcsöt is teremhet évente.

4. A fák hűtik a városokat és párásítják a levegőt
A fák akár 10°F-al csökkentik a városi hőmérsékletet azáltal, hogy árnyékolják, és stresszoldó leveleiken keresztül vízgőzt engednek a levegőbe.

Azt is érdemes tudni, hogy egyetlen nap alatt egy nagy fa akár 100 liter vizet is képes kiemelni a földből és a levegőbe juttatni.

freepik.com

5. Megsemmisítik a szén-dioxidot
Fentebb már utaltunk erre, de az ismétlés sosem árt. A fák elnyelik a szén-dioxidot, eltávolítják és tárolják a szenet, miközben az oxigént visszaengedik a levegőbe – az amennyiség, amiről ennek kapcsán beszélhetünk, nagyon figyelemre méltó. Egyetlen év alatt ugyanis egy hektár területű kifejlett fa annyi CO2-t nyel el, amennyit egy 42000 kilométert megtett autó termel.

6.Kényelmesebbé teszik az épületeket, de menedéket és támogatást is nyújtanak
Természetesen a fák árnyékot is adnak; minél nagyobbak, annál jelentősebb árnyékot, ami, különösen a nyári forróságban, fontos. A stratégiailag jól elhelyezett fák 30 százalékkal csökkenthetik a klímaigényt, és akár 50 százalékkal is megtakaríthatják a fűtéshez szükséges energiát.

Érdekes tény az is, hogy világszerte háromszáz millió ember él erdőkben, és 1,6 milliárd ember megélhetése függ tőlük a Természetvédelmi Világalap adatai szerint. Az erdők élőhelyet biztosítanak tehát nem csak más növényeknek és állatoknak, de számos embernek is.

7. A fa oxigént ad nekünk
Egy nagy fa négy ember napi oxigénigényét elégíti ki.

8. A fák oldják a stresszt
Egy tanulmány szerint azok az irodai dolgozók, akik ablakukból a fákat nézhetik, elégedettebbek, kevesebb stresszről számolnak be. 

9. A fák fiatalon és egészségesen tartanak bennünket
Kutatások szerint azok az emberek, akik nagy fasűrűségű utcákon élnek, kisebb eséllyel számolnak be egészségügyi panaszról; konkrétan a fák érezhetően javítják az egészségfelfogást.

 10. Nem igényelnek túl nagy felhajtást
A világon több mint 23 000 különféle fa létezik; összesen három billió fa van a bolygón. Mégis csak alázatosan állnak, keményen dolgoznak, és soha nem csinálnak túl nagy felhajtást.

Kapcsolódó
Jane Goodall kampányt indított a fák megmentéséért
A híres természetvédő és primatológus új faültetési kampányának a neve: „Trees for Jane”, azaz Fák Jane-nek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik