Virágzó vidékünk

Újra forog a vácrátóti vízimalom kereke

facebook/nemzeti botanikus kert, vácrátót
facebook/nemzeti botanikus kert, vácrátót
Megújult a Kis-tó és a malomkerék a Vácrátóti Botanikus Kertben.

Elkészült a Kis-tó és környezetének rekonstrukciója a Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton és újra forog a vízimalom helyreállított kereke is

– közölte az Ökológiai Kutatóközpont az MTI-vel.

A beruházás az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat (ELKH) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) támogatásával, valamint a fenntartó Ökológiai Kutatóközpont saját forrásából valósult meg.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert hazánk leggazdagabb élőnövény-gyűjteménye és ökoturisztikai attrakciója, amelyet egy 200 éves történeti kert foglal magába. A kert évente több mint százezer látogatót fogad.

Az egyedi sziklaformációkkal, vizekkel és építményekkel tagolt különleges kertrész fejlesztésének első ütemében helyreállított Kis-tó és vízszabályozási rendszer lehetővé teszi, hogy a malom kereke is újra forogjon.

A következő években is folytatni kívánják a vízi létesítmények és a kerti építmények rekonstrukcióját, hogy a néhány év múlva 75 éves fennállását ünneplő természetvédelmi és műemléki oltalmat élvező létesítmény a régi fényében pompázzon

– olvasható a közleményben.

Mint felidézik, a botanikus kert része az az öt tóból álló tórendszer, amelyet a kertet átszelő Sződrákosi-patak táplál. A vízfelületeknek nemcsak a kertrészek esztétikus látványában, de azok mikroklímájának alakításában is fontos szerepük van, egyben az öntözővizet is biztosítják.

A romantikus stílusú egykori kastélykert tavai és változatos növényzete gazdag állatvilágnak is otthont ad. A több mint 60 éve látogatható botanikus kert az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetéhez tartozik.

Kapcsolódó
Virágtenger borítja a Vácrátóti Botanikus Kertet
Minden évszakban lebilincselő látvány 27 hektáron.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik