Virágzó vidékünk

A Kiskunságban is rajzik a keleti rablópille

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Soha nem volt még adata a Kiskunságban ennek a Magyarországon fokozottan védett rovarfajnak.

Soha nem volt eddig adat a keleti rablópilléről a Kiskunságban, 2023. június 21-én azonban Puskás József természetvédelmi őrkerület-vezető egy stabil állományát fedezte fel Zsombón – közölte a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Külsejükben a lepkékhez és a szitakötőkhöz is hasonlítanak, de a keleti rablópillék valójában a fátyolkákkal állnak közelebbi rokonságban. Kb. 5 cm-es szárnyfesztávolságú, viszonylag nagyméretű rovarok, jól fejlett szárnyai gazdagon erezettek, fekete-sárga színűek, mely elsősorban a rájuk vadászó ragadozók, pl. a madarak megtévesztését és elriasztását szolgálja.

Júniusban és júliusban rajzanak és elsősorban a forró napokon, szikrázó napsütésben repülnek, de mivel az imágók rövid életűek, általában csak néhány hétig találkozhatunk velük.

Melegkedvelő állatok, így hazánkban leginkább a sziklagyepeken és a szubmediterrán száraz, félszáraz gyepeken fordulnak elő, de előkerültek már őrségi láprétről is, illetve 2013-ban az Alföld délkeleti csücskében, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén bukkantak rá korábban ismeretlen állományaira.

Érdekesség, hogy a faj első kiskunsági észlelése után egy nappal a Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszékének munkatársainak is sikerült Szegeden azonosítaniuk a fajt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik