Mozaik

Hihetetlen dolgokra képesek a szitakötők

Csodálatos röptüket és a napsugárban pompázó ezernyi színüket eddig is ismertük.

A szitakötők igazán különleges lények, és nem csak áttetsző, lebegő szépségük teszi őket azzá. Körülbelül 300 millió évvel ezelőtt érkeztek a Földre,  ők a bolygó első rovarfaja. Hosszú idejük volt rá, hogy tökéletesítsék a repülés, a vadászat és a megjelenésük művészetét, írja a Mother Nature Network.

Fotó: Pixabay

Íme hét kevéssé ismert tény ezekről a csodálatos lényekről

1. A levegőben kapják el a zsákmányt

A szitakötők félelmetes vadászok, légi csapdákkal ejtik el repülés közben a zsákmányt, miközben bemérik pontosan az áldozatot, kiszámítják sebességét és röppályáját, és ahhoz igazítják saját repülésüket. Olyan ügyesen teszik mindezt, hogy 95% -ban sikeres a vadászatuk.

A New York Times cikke szerint egy kutatócsoport megállapította, hogy egy 16 idegből álló bonyolult  hálórendszer szövi át a szitakötő agyát, és köti össze a mellkasában lévő motoros repülési idegpályával. A neuroncsomag segítségével a szitakötő képes nyomon követni a mozgó célt, kiszámítani annak röppályáját, valamint a sajátjáét, hogy elfoghassa a zsákmányt.

Fotó: Pixabay

2. Hihetetlenül éles állcsontjaik vannak

Ezek az éles állcsontok megkönnyítik számukra a zsákmány felaprítását és elfogyasztását. Vadászat közben a szitakötők lábukkal elkapják a zsákmányt, majd éles állkapcsukkal szakítják le annak szárnyait, hogy az ne repülhessen el véletlenül sem a halálos kelepcéből.

Fotó: Pixabay

3. Őrült módra képesek repülni

Az állatvilágban kevés olyan faj található, amelyek olyan rendkívüli repülésre képes, mint a szitakötő. Két pár szárnyuk van, és képesek a torhoz kapcsolódó izmaikkal egymástól függetlenül működtetni azokat. Ez lehetővé teszi számukra, hogy megváltoztassák az egyes szárnyak szögét, nagyon mozgékonyak legyenek a levegőben.

A szárnyak rendkívül bonyolult módon kapcsolódnak a torhoz, aminek következtében a szitakötők külön-külön is tudják mozgatni a szárnyaikat, így nemcsak a rovarokra általánosan jellemző repülési módra (azaz a hát- és a haslemezekhez tapadó izomkötegek összehúzódása és elernyedése révén a szárnyak egyidejű emelésére és süllyesztésére) is képesek, hanem olyan sokféle manőverre, amely szinte páratlan az élővilágban. Ilyen többek között az egy helyben lebegés vagy a hátrafelé repülés.

4. A teljes fejük egy nagy összetett szem van

A szitakötők összetett  szeme háromszögrácsba rendeződött alapelemekből, ommatidiumokból áll, így közel 360 fokos látásuk van, csak egy vak pont közvetlenül mögöttük. Ez a rendkívüli látás az egyik oka annak, hogy képesek a rovarokat akár egy órán át is követni, elkerülve a levegőben történő bármilyen ütközéseket a raj többi egyedével vagy más rovarokkal.

Sziatkötő szeme – Fotó: Pixabay

5. Két évig a víz alatt élnek

A szitakötők tojásaikat vízbe rakják, és amikor a lárvák kikelnek, két évig a víz alatt élnek. Valójában néhány fajuk, földrajzi élőhelyének függvényében,  akár hat évig is megmaradhat lárva állapotában.

6. Néhány szitakötő faj sós vízbe rakja le petéit

Nagyon-nagyon kevés rovar él az óceánokban, aminek az az oka, hogy az óceán vize sós, és a legtöbb rovar nem életképes benne. Néhány szitakötőfajnak azonban ez nem jelent problémát, mint például a tengerparti sárkánynak (Erythrodiplax berenicei), ez a szitakötőfaj ugyanis olyan vízbe rakja le petéit, amely még az óceán vizénél is sósabb.

Fotó: Wikimedis Commons/Christian Fischer

7. „Szitakötő-szentélyek” világszerte

A szitakötőknek védelmet kell biztosítani az emberek által okozott veszélyekkel szemben, a szennyeződésektől kezdve az élőhelyük elvesztéséig. Szerencsére léteznek úgynevezett „szitakötő-szentélyek”, vagyis olyan rezervátumok, ahol biztonságban nevelkedhetnek és élhetnek ezek a csodálatos lények.

Az Egyesült Királyság 2009-ben építette fel az első ilyen helyet, a Dragonfly Center-t, de világszerte másutt is találhatók hasonlóak. A szitakötők rajongói az Egyesült Államok délnyugati részén is találnak egy ilyet, kizárólag ezeknek a színpompás rovaroknak fenntartva: az Új-Mexikóban lévő Albuquerque-ben van egy tó, kizárólag a szitakötőknek szentelve.

Így menthetjük meg a méheket
Vigyázzunk a beporzó rovarokra is.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik