Kertünk-Portánk

Mi legyen az Év rovara 2019-ben?

Három rovar közül lehet választani, szavazzunk!

Idén is lehet választani, hogy melyik rovart népszerűsítsük 2019-ben.

Az Év rovara kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak életmódja, életfeltételei is előtérbe kerülnek, így bemutatása a természetben zajló biológiai folyamatok, változások jobb megértését is szolgálja. A védett vagy védendő fajok megismertetése nemcsak a rovarvilág jelentőségére, az élővilágban betöltött szerepére, hanem tágabb értelemben a természetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet.

Ismét három rovarfaj közül lehet választani

Az idei jelöltek mind közösségi jelentőségű fajok. Közösségi jelentőségű fajnak az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelvének mellékletein szereplő fajokat nevezzük; gyakran –helytelenül – a “Natura 2000-es faj” kifejezést használják rájuk.

Jövőre esedékes az élőhelyvédelmi irányelv alapján készülő országjelentés, ezért a Magyar Rovartani Társaság úgy döntött, hogy ennek apropóján választja ki jelöltjeit az Év rovara címre. A kis Apolló-lepke, a  magyar tarsza és a havasi cincér rövid jellemzését itt olvashatjátok, majd pedig szavazhattok is, hogy ki legyen közülük a kiválasztott.

December 6-án, éjfélkor zárul a szavazás – addig lehet dönteni, hogy melyik jelölt legyen jövőre a rovarvilágot népszerűsítő kitüntetett faj. Mindenkit arra buzdítunk, hogy adja le szavazatát, és népszerűsítse a kezdeményezést!

Kis Apolló-lepke (Parnassius mnemosyne)

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar tarsza (Isophya costata)

Fotó: Puskás Gellért

Havasi cincér (Rosalia alpina)

Kertünk hasznos apróságai, avagy csodás rovarok nagyító alatt
Rovarok. Nélkülük nem lehetne a biokertészkedés, és nem tudnánk kertünk egyensúlyát fenntartani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik