Mozaik

Hatalmas területeket tart rabságban a titokzatos kudzu

Az invazív ázsiai növényfajta térhódítása komoly környezeti következményekkel jár az USA déli államaiban.

Ha valaha is átutazott már Georgián vagy Alabamán, biztosan észrevette a kiterjedt kudzu-mezőket. Bár lenyűgözőek ezek a szürreális “kudzu-szörnyek”, megjelenésük felborítja a természetes ökológiai növény- egyensúlyt, írja a Mother Nature Network.

Az invazív ázsiai szőlőfajta térhódítása komoly környezeti következményekkel jár az Egyesült Államok déli területeinek gazdag, mégis törékeny biológiai sokféleségére nézve.

Fotó: flickr/Caity Thomas

A kudzut az USA-ban először 1876-ban kezdték el termeszteni pennsylvaniai gazdálkodók a talajerózió elleni küzdelem során. Néhány évvel később már széles körben forgalmazták a növényt délkeleten, mint díszes árnyékolót a kertekben és a tornácon. Az 1940-es évek közepére az állami támogatások segítségével becslések szerint mintegy 3 millió hektárnyi kudzut telepítettek Alabamában, Mississipiben és Georgiában.

Mivel a déli gazdaság leült, az ipar pedig fellendült a 20. század közepén, a korábbi gazdálkodók beköltöztek a városba, és magukra hagyták kudzu-ültetvényeiket. A növény évente mintegy 2500 hektárnyit terjedt, így kapta meg a hízelgő becenevet: a növény, amely felfalta a Délt.

Kudzu vagy kudzubab

A kudzu nyílgyökér vagy kudzubab eredeti előfordulási területe Dél- és Délkelet-Ázsia. Indiától kezdve délkeletre Mianmaron és Thaiföldön keresztül Malajziáig, északkeletre pedig Kínán és a Koreai-félszigeten keresztül egészen Japánig őshonos. Ott, ahol fák, sziklák vagy falak vannak, a kudzu magasra felkúszhat. Ha nem talál efféle kapaszkodónak valót, akkor a talajon szélesen szétterül. Évelő növény, kiterjedt gyökérzettel, indákkal és kötélszerű sötétbarna szárakkal, amelyek akár 20 méter hosszúra is megnőhetnek. Igen gyorsan nő, egy év alatt elérheti a 20 méteres hosszúságot, de 30 méteres példányok is ismertek.

Fotó: flickr/Nicolas Toper

1953-ig a kudzu szerepelt az USA ajánlott növényeinek a listáján, de 1970-ben hivatalosan is gyomnövénynek nyilvánították.

Ma a kudzu a déli országrészeken mintegy 7,4 millió hektárnyi területet foglal el.

De hogyan okoz ökológiai zavart a kudzu?

Rendkívül ellenálló az időjárás okozta és egyéb stresszfaktorokkal, az aszállyal szemben, és könnyen túlél az alacsony nitrogéntartalmú talajokban is. Ezenkívül nagyon gyorsan nő, így ezek a tulajdonságok együtt kivételesen versenyképes fajjá teszik, különösen a régió törékenyebb őshonos és egyéb érzékenyebb fajaival szemben.

A fotoszintetikus termelékenység maximalizálása érdekében a kudzu gondoskodik arról, hogy levelei optimálisan érintkezzenek a napsugárzással, még akkor is, ha más növényeket megfojtanak. A strukturális parazitizmus iránti hajlam miatt gyakori, hogy a fák a telefonoszlopok, az épületek vagy a kisebb fák fölé kúsznak, mintegy kudzu-takarót létrehozva. Szélsőségesebb esetekben a kudzu az ágakat és a teljes fákat is elpusztíthatja így.

Fotó: flickr/Perry Nelson

A kudzu Kína eredetileg szubtrópusi és mérsékelt éghajlatú régióiból érkezett az Egyesült Államokba, de az eredeti területeken nem végez olyan pusztítást, mint a dél-amerikai részeken. Ott ugyanis az ökoszisztémában már létező fajokkal is versenyez, mint például a kínai fagyal és japán lonc. Mivel az USA-ban nincs természetes vetélytársa vagy ellensége, így mesterséges úton kell megfékezni vagy eltávolítani a növényt.

A fákat elpusztító kudzu – Fotó: flickr/Eric Allix Rogers

Ugyanakkor a növény levelei főzhetőek, ahogy a többi zöldségféle is, nyersen saláta készíthető belőle, de párolva is fogyasztható. A fényes és lila, valójában szépséges, virágai pedig lekvárokban, zselékben, szirupokban, édességekben nagyszerűen felhasználhatóak, sőt még borok készítéséhez is jó összetevő lehet a növény. A bőséges fehérje- és rosttartalmú gumós gyökerei őrölhetőek, és keményítőként használhatóak a főzéshez.

Ráadásul a kudzu ökológiai fenyegetése ellenére is lenyűgöző látványú, absztrakt természetes alkotásokat hoz létre.

Elbűvölő növényszobrok a nagyvilágból
Összegyűjtöttünk néhány gyönyörű és grandiózus alkotást a földkerekségről.

Kiemelt kép: flickr/Katie Ashdown

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik