Virágzó vidékünk

Megindokolták, miért csak másfél méter magas a Kiskunság új kilátója

Ezen a tériszonyosoknak sem kell félniük.

A nyírmártonfalvi erdő nélküli lombkorona sétány mellett egy újabb kilátóról terjedtek képek az interneten – ezúttal egy egész alacsony változat mozgatta meg a kommentelők fantáziáját.

Kunszentmiklós mellett egy teljesen sík területre épített, mindössze másfél méter magas kilátóról találgatták, hogy mi célt szolgál. A Kecsup.hu kérdezte erről az építtető Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságot.

A válaszból kiderül, hogy nem csak egy, hanem összesen öt kilátó épült a Felső-kiskunsági pusztán, ebből kettő 1,5-2 méter magas, a másik háromnál pedig 4 méteren van a padlószint. A kilátók egy határon átnyúló, 75 százalékban uniós, 25 százalékban hazai finanszírozású, úgynevezett LIFE-projekt keretén belül készültek.

A LIFE-projekt neve „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában”. A KNPI honlapja szerint a fokozottan védett madárfaj védelme négy ausztriai és öt magyarországi területen valósul meg. A hazai területek a következők: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az ELMÜ és három nemzeti park igazgatóság, a Kiskunsági, a Körös-Maros és a Bükki. A fő célkitűzés a túzokokra az ütközések miatt nagy veszélyt jelentő középfeszültségű légvezetékek földkábellel történő kiváltása.

A KNPI a portálnak adott válasza szerint

ezek a tematikus megfigyelő pontok egy rendhagyó, a nagyobb távolságok és a sokféle látnivaló miatt nem gyalogos, hanem autóval vagy kerékpárral bejárható tanösvénynek a részei, amely még befejezés előtt áll.

A tanösvény érinteni fogja Bugyit, Apajt, Kunpeszért és Kunszentmiklóst.

A Nemzeti Park hangsúlyozta, mindegyik kilátó a Felső-Kiskunság egy-egy jellegzetes, nyílt pusztai élőhelyére került.

Kapcsolódó
Szárnyra kelt a hétszázadik mentett tojásból keltetett túzokcsibe Dévaványán
A hazai túzokállomány fele mentett tojásokból kelt ki.
Olvasói sztorik