Virágzó vidékünk

Célegyenesben a Sió-csatornán utazó hajók

Facebook/Balatoni Hajózási Zrt.
Facebook/Balatoni Hajózási Zrt.
Közel egy hét utazás után megérkeztek a Siófok-Kiliti duzzasztóműhöz a Balatoni Hajózási Zrt. új hajói.

A motoros hajókkal vontatott két hatalmas komp és két katamarán a mai napon kel majd át a duzzasztó zsilipkapuján, de aztán még néhány napig a Sió városi szakaszán állomásoznak.

A Balaton legújabb hajóit szállító konvoj múlt hét második felében zsilipelt át a Dunáról, a komáromi hajógyárból indult el a Sió-csatornára. A Szántód és Tihany nevű kompot, valamint a Balaton és Tomaj nevű katamaránt visszabontott állapotban szállítják a Sió-csatornán.

Facebook/Balatoni Hajózási Zrt.

A Likebalaton beszámolója szerint az új hajók már a célegyenesben vannak, a következő művelet a hajókonvoj Balatonra átzsilipelése lesz majd. Nagy manőver a Balatonkiliti duzzasztómű zsilipkapuján való átjutás, mivel nagyon szélesek a hajók: állítólag csak pár centi választja majd el a műtárgy oldalától a 11 méter széles hajókat. Másrészt néhány száz méter megtétele után a Sió-csatorna városi szakaszán időznek néhány napot, és csak azután zsilipelnek át a Balatonra, a BAHART siófoki telephelyére, ahol majd összeszerelés vár a vadonatúj vízi járművekre.

Az MTI fotósa Medina és Sióagárd települések közelében készített fotókat a hajókról.

MTI/Kiss Dániel

Az új hajók hónapok óta szállításra előkészített állapotban várták, hogy a Balaton vízállása, valamint az időjárás lehetővé tegye a vízi szállításukat – írta a welovebalaton. Végül június 13-án nyitották meg a Sió-zsilipet amikor a Balaton elérte (sőt, meg is haladta már) a 120 centiméteres szabályozási szintet. A hajókat június 21-én útnak is indították a Dunán.

MTI/Kiss Dániel

A hajók a Sió torkolatáig 272 kilométert utaztak, a Sió-csatornán pedig összesen 121 kilométer megtétele után érik el a Balatont.

Kapcsolódó
Így néz ki majd az új Sió-zsilip
Idén júliusban kezdtek hozzá a régi Sió-zsilip bontásához, a tervek szerint az új 2023 őszére készül el.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik