Virágzó vidékünk

132 milliós madárbarát-fejlesztés Dél-Baranyában

Sörnyitó formájú oszlopfőkkel védik a madarakat az áramütéstől.

Hat kilométernyi gerinchálózati szakaszt épített újjá és alakított a madarak számára biztonságossá Dél-Baranyában az E.ON, a beruházás összértéke elérte a 132 millió forintot – közölte a társaság.

Az új vezetékszakasz egyszerre támogatja a szolgáltatási színvonal növelését és a természetvédelmi célokat.   

A megújult szakasz a Siklós-Villány gerincvezeték Magyarbólytól, Virágoson és Márokon át Töttösig tartó része, amely a Duna-Dráva Nemzeti Park területén halad át. Az újjáépítés során az érintett szakaszon összesen 71 új villanyoszlopot állítottak fel.

A beruházás nyomán a villanyoszlopokra újfajta, a természetvédelmi szakemberekkel közösen kifejlesztett, sörnyitó formájú fejszerkezeteket szereltek fel, amelyek megvédik a madarakat az áramütéstől. Különösen fontos ez a szántóföldeken áthaladó hálózati szakaszoknál, ahol az egerészölyvek és a vércsék a terepből kimagasló villanyoszlopokra telepednek le. Emellett a védett fehér gólyák számára is előnyös a beruházás, mivel több pár a hálózaton fészkel, és a kirepülő fiókák is a hálózaton pihennek meg – közölte a vállalat.

A vállalat 2019 óta kizárólag olyan hálózatokat épít, amely kiküszöböli az áramütéseket, régebbi hálózatait pedig folyamatosan alakítja védetté – közölte az MTI-vel az E.ON.

Kapcsolódó
Nemzetközi összefogással óvnák a végzetes áramütéstől a védett madarakat
Évente több ezer védett madár pusztul el a villanyvezetékektől – ezt akadályozná meg egy nemzetközi program. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik