Virágzó vidékünk

Aláírásgyűjtés a balatoni ökoszisztéma megmentéséért

Pixabay
Pixabay
Mindannyiunk érdeke és egyben felelőssége is, hogy nemzeti kincsünk, a Balaton vízminősége jó ökológiai állapotban maradjon.

Petíciót indított a Nagy Tavak és Vizek, Élőhelyek Szövetsége a balatoni ökoszisztéma megmentéséért – jelentették be a szövetség honlapján.

A petíciót az Építési és Közlekedési Minisztériumnak és a Belügyminisztériumnak címezték a következőket kérve:

  • Készüljön el az aktuális klímamodellek figyelembevételével  a Balaton  komplex vízpart-rehabilitációs szabályozása, amely az ökológiai szempontokat helyezi előtérbe.
  • A megalapozó vizsgálat terjedjen ki a 2005-2023 közötti időszak döntéseinek – parti sáv beépítése, kikötőfejlesztések – a tó egészére gyakorolt hatásainak vizsgálatára.
  • A vizes élőhelyek megőrzése, helyreállítása és a vízmegtartás érdekében az állam éljen a kisajátítás lehetőségével, és az így megszerzett területeket rehabilitációra adja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésébe.
  • A balatoni vizes élőhelyek rehabilitációjára készüljön helyreállítási terv.

A petícióval a szövetség célja civil támogatást szerezni és az összefogás erejével hatni a döntéshozókra, hiszen mindannyiunk érdeke és egyben felelőssége is, hogy nemzeti kincsünk, a Balaton vízminősége jó ökológiai állapotban maradjon.

A Balatonra leselkedő három legnagyobb veszélyforrás a klímaváltozás, a kihalási hullám illetve bizonyos társadalmi-gazdasági folyamatok, mint az emberek területbirtoklási és/vagy pénzkeresési vágya miatti egyre növekvő beépített terület. Jelenleg a tó ökológia helyzete nem mondható rossznak, viszont könnyen leromolhat, függően attól, hogy a vízszint, illetve a beépítések sorsa miként alakul a jövőben

– hívta fel a figyelmet Kun Zoltán, a szövetség elnöke az InfoRádió Reggelinfó című műsorában.

A petíció itt írható alá:

https://terjed.ahang.hu/campaigns/vedjuk-meg-a-balaton-veszelyben-levo-okoszisztemajat

Kapcsolódó
Hatékonyabbá teszik a Balaton vízszintszabályozását
Korszerűbbé válik a Balaton levezetőrendszere, új zsilipek épülnek és a Sió-csatornát is rendbe teszik. A 2019-ben elindított projekt a tervek szerint idén el is készül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik