Virágzó vidékünk

Értékes lösznövények virágoznak a bronzkori temetkezési helyen

Körös-Maros Nemzeti Park/Balla Tihamér
Körös-Maros Nemzeti Park/Balla Tihamér
A Bekai-halom egy késő bronzkori temetkezési hely, amely nem volt bolygatva, így sok értékes vadvirág él itt, és mivel a Bökényi-tanösvény mentén található, érdemes most arra felé túrázni.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban található Bekai-halom az árvízvédelmi töltés Maros-felőli oldalán, a hullámtérben, a bökényi területrészen fekszik. Ez a Maros-ártér egyetlen épen maradt és a pusztai halmokhoz képest is meglehetősen nagy halma – írta a nemzeti park.

A kutatások szerint ez egy késő bronzkorban keletkezett és alapvetően temetkezési céllal épült. Kultúrtörténeti értékén túl botanikai értéket is képvisel, mivel szerencsére nem volt bolygatva, s így megmaradtak a felszínén azok az értékes lösznövények, melyek az ártér más részein már nem találhatók meg.  Idén a kedvező időjárásnak köszönhetően nagyon szépen láthatóak ezek a löszfajok.

Körös-Maros Nemzeti Park/Balla Tihamér

Közéjük tartozik a védett karcsú orbáncfű, amelynek sárga virágai éppen most nyílnak és a szintén védett gumós macskaherék halvány rózsaszínes ajakos virágai is igen látványosak. Tömegesen előfordul a nálunk főként halmokon élő, úgynevezett löszfal pionír társulás társulásalkotó faja a taréjos búzafű, amely jellegzetes kalász virágzattal rendelkezik. Szintén nagyon értékes, löszös termőhelyekhez kötődő növény a közönséges borkóró, melynek példányai idén meglehetősen nagyra nőttek.

Mivel a Bekai-halom a Bökényi-tanösvény mentén található, így az errefelé túrázóknak érdemes felmenniük a halomra is, hogy megnézzék ezeket a különleges növényeket.

Kapcsolódó
Tengernyi színben pompáznak a löszpusztai vadvirágok
A nyári hónapokban is találunk itt virágzó fajokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik