Virágzó vidékünk

Tilos a locsolás több főváros környéki településen

pixabay.com
pixabay.com
A térség polgármesterei az ideiglenes korlátozás mellett alternatív megoldásokat is javasolnak.

Vízkorlátozást vezettek be a Budapest közeli települések egy részén. Érd, Diósd, Tárnok, Törökbálint, Sóskút és Pusztazámor településeken július elsejétől augusztus 31-ig reggel 5 és 9 óra között, valamint 18 és 23 óra között a közüzemi ivóvíz hálózatról tilos a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat, írja az Infostart az Érd és Térsége Víziközmű Kft. Facebook-oldalára hivatkozva.

A részleges korlátozásra azért van szükség, hogy az ivóvíz felhasználóknak ne kelljen vízhiányos állapotokkal szembesülniük ezen a nyáron sem. A nyári, időszakos vízhiány megelőzésének ugyanis az a legfontosabb eszköze, ha a locsolás, a medencefeltöltés nem az egyébként is intenzív vízfelhasználási időszakban történik.

A vízkorlátozásra nem azért van szükség, mert a térség víziközmű hálózata nem megfelelő kiépítettségű a lakosság számához mérten – bár jelentősen emelkedett a lakosságszám a városban –, hanem Érden és környékén a kertvárosias jellegből fakadóan a legnagyobb nyári hőségek idején előre tervezhetetlen módon nő meg a vízfelhasználás

– mondta el a részleges locsolási tilalommal kapcsolatban az InfoRádióban Csőzik László, Érd polgármestere.

Az időben meghozott részleges vízkorlátozás segít az olyan kellemetlen helyzetek megelőzésében, mint amikor 2022-ben Solymáron lajtos kocsikkal kellett kisegíteni a vízszolgáltatást. A polgármester szerint a mostani vízkorlátozás egy szükséges rossz megoldás, aminek jelenleg nincs alternatívája.

A térség polgármesterei mindenesetre az ideiglenes korlátozás mellett alternatív megoldásokat is javasoltak, például

  • tárolók, hordók feltöltését a vízhálózatról a nappali, nem tilalmi órákban
  • saját kút vagy csapadékgyűjtő, csapadéktároló rendszer használatát
  • automata locsolóberendezések használatát 23 és 5 óra között

Kapcsolódó
Öt öntözési tipp, hogy kerted túlélje a hőséget
Nem teljesen mindegy, mikor és hogyan öntözünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik