Virágzó vidékünk

Római kori vízvezetékre bukkantak a Balaton-felvidéken

Facebook / Market Építő Zrt
Facebook / Market Építő Zrt
Aszófő román kori templomának felújítása során komoly tudományos felfedezés született.

Megújult a kövesdi templomrom Aszófőn – írta az Építészfórum.

Sikeresen megvalósult az Aszófőn található kövesdi templomrom restaurálása. A Market Építő Zrt. ROM Vándor programjának keretében a kőfalakon állagmegóvó munkákat végeztek.

A sekrestyében egyedi gyártású műkőpadot helyeztek el, két darab műkőből formált mécsestartóval. A 13. századi, egyhajós templomrom körül a környezetrendezés is megtörtént, a Market önkénteseinek bevonásával elkészült egy 160 méter hosszúságú vesszőkerítés. A romtemplom közelében egy információs táblát is elhelyeztek.

Facebook / Market Építő Zrt

A kövesdi templomrom és környéke a Natura 2000 ökológiai hálózat része, megújítása közel 50 millió forintból több mint egy év alatt valósult meg.

A középkori templomrom a település 1260 körül épült, román kori templomának maradványa. Igényesen megmunkált épületdíszeivel jelentős értéket képvisel a falusi templomok között.

A többször átépített templom főhomlokzatát egykor Szent Kristófot ábrázoló freskó díszítette. 1552-ben, a török hadjárat idején a templommal együtt pusztult el Kövesd települése is.

Facebook / Market Építő Zrt

A kövesdi templomrom környezetében a felújítási munkálatok megkezdésekor mintegy 7500 négyzetméteren végeztek georadaros méréseket. Egy 120 x 65 méter kiterjedésű, római kori épületegyüttes alaprajzát azonosították. A szakemberek a terület déli részén lévő fürdőépület maradványai mellett egy római vízvezeték nyomaira bukkantak.

Kapcsolódó
Építészeti csoda az Alföld 800 éves körtemploma
A rotundát 1980 és 1983 között - az eredeti állapotot helyreállítva - leválasztották a templomról, de felújítása a kor előrehaladtával újból szükségessé vált.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik