Virágzó vidékünk

Lesz elég széna és lucerna télire az állatartóknak

pixabay
pixabay
Jó ütemben érkezett a csapadék, így többször is tudtak lucernát és füvet kaszálni, a legtöbben már a télre szánt szénát be is bálázták.

Az állatok takarmányozásában központi kérdés a legeltetés és a kaszálás színvonala. A tavalyi aszályos időszak után, idén szerencsésebbek a gazdák.

A Teol-nak a diósberényi Czigler Károly nyilatkozott, akinek a gazdaságában is több száz juh van, akik számra meg tudják termelni a szemestakarmányt, és legelőik is vannak.

Szénából van bőven, bebáláztuk a télirevalót. Jelenleg a birkák kint legelnek, reggel fél nyolckor kihajtják őket, és eset fél hatig kint vannak. Idén jó ütemben jött az eső, fűszénából, lucernából van bőven, és úgy néz ki, hogy a kukorica is jó termést hoz majd, nem kell aggódnunk

– mondta a juhász.

A bárányaikat folyamatosan értékesítik, és jobb árat is adnak a felvásárlók, mint tavaly. Sajnos a gyapjú már négy éve nem kell senkinek, miután megszűntek a hazai szövőgyárak.

Az első fűkaszálást még május végén elvégeztük, ebből meglesz a télre való széna, amit már be is báláztunk. A lucernát már kétszer nyírtuk, az elsőt becsomagoltuk, a második is szépen fejlődött. Jókor jött az eső az idén, így a gyűjtést is megúsztuk nagyobb csapadék nélkül, és jó minőségű széna és lucerna áll az állataink rendelkezésére. Úgy tervezzük, hogy még egyszer kaszáljuk majd a lucernát, a sarjút pedig augusztus végére tervezzük

– mondta a lapnak Bognár Péter fiatal gazdálkodó, akinek a családjával együtt Felsőnána mellett, Rudolfmajorban vannak állataik, köztük juhok és szarvasmarhák.

A jó minőségű fűszéna miatt az állattartók idén legeltetni is tudtak, és ez még tart a fagyok beálltáig.

Nálunk a juhász kap lakást a családjával együtt, teljes ellátást, be van hivatalosan jelentve és fizetés is jár neki minden hónapban. Ennek ellenére nem találunk megfelelő embert. Így a megoldás az, hogy édesapám is kint legelteti a juhokat és a marhákat. Délelőtt az egyiknél, délután a másiknál van

– mondta Bognár Péter.

Bajusz Bálint juhász Bogyiszlón gazdálkodik, mint mondta, náluk is elég lesz a meglévő széna, sajnos gabonát, abrakot azt venniük kell, de szerencsére a búza, kukorica, árpa ára jóval barátságosabb, mint egy évvel ezelőtt volt. Ugyanakkor bárányokra van kereslet és a felvásárlási árak is emelkedtek.

A juhok kint vannak a legelőkön és a tarlókon, ilyenkor lehet spórolni a takarmányozáson.

Kapcsolódó
Kapkodnak a magyar bárányok után Nyugat-Európában
Magyarországon mindössze 35-45 dekagrammra tehető az egy főre jutó éves fogyasztás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik