Virágzó vidékünk

Nagy területen pusztul a balatoni nád

FACEBOOK/SOKSZÍNŰ VIDÉK/VÉGH KATALIN
FACEBOOK/SOKSZÍNŰ VIDÉK/VÉGH KATALIN
Négy tényező együttes hatása okolható a mostani állapotokért.

Súlyos veszélyt jelez, hogy Paloznak és Alsóörs közötti másfél kilométer hosszúságban, 20 és 100 méter között változó szélességben pusztul a nádközölte a balatonitipp.hu. A szakértők úgy látják, hogy a folyamat nem áll meg, ha nem lépünk időben.

A Paloznaki Horgász Egyesület figyelt fel rá, hogy valami gond van a náddal a Paloznaki-öbölben. Nyáron sem jöttek zöld hajtások, nem újult meg a nádas, ahogy szokott. Azt tapasztalták, hogy amikor már virágoznia kellene az ez évi hajtásoknak, a két öböl nádasait még az avas nád uralja. A hajtások fejlettsége messze elmaradt a korábbi évekétől, a part felőli sávban alig észlelhető új hajtás. Az avas nád is sok helyen fekszik, letöredezett. A víz felőli, kiligetesedett, zsombékos nádcsomók is csak gyengén fejlettek, ha egyáltalán kihajtottak.

Elképesztő mértékű és kiterjedésű a leromlása a nádasnak

– mondta Pomogyi Piroska, a biológiai tudományok kandidátusa.

Úgy vélik, hogy ez a helyzet négy negatív tényező együttes hatására alakult ki:

  • a nádast felszabdaló stégek, bejárók, nyiladékok, feltöltések
  • a gyakran tartósan magas vízszint
  • a nádaratások elmaradása
  • az Alsóörs és Paloznak határán a tóba nyúló kikötőmóló.

A rossz helyzetet fokozza, hogy hosszú ideje elmaradt a nádaratás ezeken a területeken, a Szerdahelyi-öbölben utoljára 2014-ben, a Paloznaki-öbölben 2008-ban volt aratás, pedig a nádas jó karban tartásának, megújulóképessége fenntartásának egyik fontos eszköze a rendszeres aratás, az avas nád eltávolítása.

A szakértők szerint a természetközeli balatoni élővilág, benne a nádasok igényeire való tekintet nélküli, folyamatos, drasztikus emberi beavatkozások hatására következett be rövid idő alatt ez az ember számára is kedvezőtlen állapot.

Kapcsolódó
Nagyon kevés nádat arattak le a Balatonnál
Az idén Csopakon 5000 négyzetméternyi, Balatonfőkajáron körülbelül 100 négyzetméternyi nádas égett le.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik