Virágzó vidékünk

Uniós oltalmat kapott Szabolcs aranya

pixabay
pixabay
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye éghajlati adottságai kiválóak az almatermesztéshez.

Uniós oltalmat kapott a szabolcsi alma, melynek hírnevét a Jonatán fajta alapozta meg.

Az MTI közleménye szerint, az  Európai Bizottság jóváhagyta a szabolcsi alma elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába.

A bizottsági döntés szerint szabolcsi alma elnevezés kizárólag a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében termesztett és szüretelt almára vonatkozhat.

A gyümölcs húsa ropogós és jellegzetesen fanyar ízű. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye éghajlati adottságai kiválóak az almatermesztéshez. Az optimális termőhely mellett a termelők szaktudása a korábbi évszázadok során szerzett és generációról generációra szálló tapasztalaton alapul. A magyar almatermesztés hírnevét a “szabolcsi alma” alapozta meg

– áll a közleményben.

Az elnevezés a már oltalom alatt álló 64 Hagyományos Különleges Termék és további 1653 oltalom alatt álló mezőgazdasági termék listáját gyarapítja.

A szabolcsi almát Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye területén termelik. Amikor szabolcsi almáról beszélünk, akkor döntően jonatán, jonagold, golden és idared fajtáról van szó.

Az alma Magyarországon „Szabolcs aranya”, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye gyümölcstermesztésének legjelentősebb faja.

Kapcsolódó
Uniós védettséget kapott egy magyar almafajta
A Derecske alma így csatlakozott a szegedi paprikához, a tokaji borhoz és a balatoni halhoz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik