Virágzó vidékünk

Veszélyben a százéves tiszajenői gyógyvíz

pixabay
pixabay
Centenáriumát ünnepelte tavaly a tiszajenői Mira gyógyvíz, idén viszont megszüntették a palackozót.

Tiszajenőben négy gyógyvizes kutat tartanak nyilván, az innen feltörő vizet nem fürdésre, hanem ivókúrához ajánlják. A tiszajenői gyógyvíz Mira vízként ismert.

Enyhe hashajtó, béltisztító hatású, de eredményesen alkalmazható fogyókúra kiegészítésként, hatására nem csak fogyás következik be, hanem az elhízás mellékhatásaként jelentkező cukorbetegség és magas vérzsírszint csökkentése is elérhető.

A Szoljon cikke szerint veszélybe került a palackozó, illetve a gyógyvíz. Korábban tíz körüli dolgozója volt az üzemnek, ebből nemrégen öt embernek felmondtak, a palackozást áthelyezték a parádsasvári üzemükbe. A megmaradt munkavállalók a vízkivételnél és a szállításnál dolgoznak. A cég képviselőjének elmondása szerint csökkent a kereslet a gyógyvizükre, ezért kényszerültek erre a megoldásra.

Noha egészséges, gyógyászati haszna is van, reklámozzuk is, manapság még sincs elegendő kereslete a Mira és a Mira „Baby” gyógyvizeknek. Ugyanez elmondható a budai hegyekből származó, általunk forgalmazott Ferencz József és Hunyadi János, valamint Parádi keserűvizeinkről is. Költséghatékony megoldásokat kerestünk, racionalizálásokat kellett végrehajtanunk. A Mira víz esetében a palackozást a parádsasvári üzemükbe vittük át, így Tiszajenőn pár munkavállalónak kénytelenek voltunk felmondani

– ecsetelte a helyzetet az illetékes.

Ennél nagyobb probléma a térséget érintő csapadékhiány. Mivel a Mira gyógyvizet néhány méteres mélységből hozzák a felszínre, így, ha nincs eső, nincs gyógyvíz sem.

Kiapadóban van a terület ilyen tekintetben

– közölte a Medaqua Kft. vezető munkatársa.

Kapcsolódó
Új gyógyvize lett Pest vármegyének
Tulajdonképpen korábban már megkapta a gyógyvíz minősítést, azonban később éveken át mégsem szerepelt a nyilvántartásban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik