Életmód

Szatmár Kincse az ország legújabb gyógyvize

Mátészalka Városi Uszoda és Strandfürdő / Facebook
Mátészalka Városi Uszoda és Strandfürdő / Facebook

Idén januárban adták ki az év első gyógyvízminősítését, amivel a Mátészalka Városi Uszoda és Strandfürdő termálvize büszkélkedhet, írja a termalonline.hu.

A gyógyvíz az illetékes kormányhivatal döntésének értelmében Szatmár Kincse néven kerülhet be újra a köztudatba.

Deák Gergő uszodavezető a lap megkeresésére elmondta, a fürdő gyógyvize 1040 méter mélyről feltörő, 58 Celsius-fokos víz, amely 36 Celsius-fokosan kerül a termálmedencébe. Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján a kút vízének összes ásványianyag-tartalma és kémiai jellege is jelentős, amely több betegség kúraszerű kezelésére is alkalmas.

A gyógyhatást bizonyító orvosi vizsgálatok alapján csípő- és térdízületi arthrosisban szenvedő betegeknél, a gerinc, valamint az ízületek degeneratív, kopásos megbetegedéseire, és a gyulladásos megbetegedésekre is javasolt, természetesen a kezelőorvossal való konzultációt követően.

Az uszoda az év minden napján várja a pihenni vágyókat, a strandfürdőt pedig az időjáráshoz igazítva szezonálisan tartják nyitva.

A lap cikkében emlékeztet, 2022-ben az illetékes hatóság kilenc új gyógyminősítését adott ki, ebből két horábban már kiadott engedélyek módosítása, megújítása volt, és teljesen újonnan csak két gyógyvíz, Kecel és Tiszakécske-Kerekdomb került be a lajstromba.

Kapcsolódó
Termálvizet találtak egy újabb magyar városban
A helyi termálvíz projekt jelenleg vizsgálati fázisban van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik