Virágzó vidékünk

Hatalmas csapatokba verődnek az éhes seregélyek

Palcsek István Szilárd/KMNP
Palcsek István Szilárd/KMNP
Seregélyek százai kísérik a legelésző juhnyájakat és szarvasmarha gulyákat.

Seregélyek több százas csapatai kísérik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság sóstói állatartó telepének környékén legelésző juhnyájakat és szarvasmarha gulyákat. A madarak az állatok által felzavart rovarokból lakmároznak, írja honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

Augusztus végén még népes fecskecsapatokat is láthattunk a legelő állatok körül, de mostanra a fecskék döntő többsége már elhagyta a térséget

– nyilatkozták.

Palcsek István Szilárd/KMNP

Nyár végén a seregélycsapatok már igencsak népesek, mert az idén kikelt fiókák is az öreg madarak közé vegyültek. Ebben az időszakban rovarokból szintén bőséges a felhozatal. A legelő állatok folyamatosan rövid állapotban tartják a gyepeket, így a madarak könnyen hozzá tudnak férni a táplálékhoz. A seregélyek egyrészt a juhok és szarvasmarhák által felzavart rovarokat kapkodják, másrészt, az állatok hátán megkapaszkodva, a testükön lévő élősködőket szedegetik.

Palcsek István Szilárd/KMNP

Különösen a nagy seregélycsapatoknál figyelhető meg jól egy érdekes jelenség, a körforgásos táplálkozás. Ez azt jelenti, hogy a csapat végén haladó egyedek egy kis idő elteltével felröppennek és a csapat elejére repülnek, ahol a legtöbb és a legjobb táplálékok bukkannak fel. Ebben a folyamatos körforgásban végül minden egyes madár jóllakik. Leginkább az alkonyati, esti órákban figyelhetjük meg a legelő állatokat követő népes madárcsapatokat. Éjszakára aztán behúzódnak a Sóstó-éri csatorna sűrű nádasaiba

– áll a közleményben.

Seregély

Hazánkban gyakori madárfajnak számít. A veréb és cinegefajok után egyes területeken a leggyakoribb fészkelőnk. Főleg bogyókkal táplálkozik, a városok közelében előszeretettel fogyasztja a dísznövények termését. Tél végén a fagy elmúltával a szántásokon, nedves réteken csapatosan keresgél táplálék után, elfogyasztja a földben élő lárvákat, poloskákat, bogarakat is. Nyár végén a nagy csapatai is megfigyelhetők az állattartó telepeken, a mezőkön és réteken. Ebben az időszakban a felnőtt madarakkal együtt táplálkoznak a fiatalok is.  Rövidtávú vonuló, a telet a mediterráneumban tölti, de kisebb csapatai enyhébb teleken áttelelhetnek. Sokszor több ezres csapatokban vonul. Ebben az időszakban gyakran keveredik más fajokkal (bíbic, pajzsoscankó, kis póling, nagy póling, nagy goda, fenyőrigó), melyek vonulási ideje, útvonala és táplálkozási területei egybeesnek a seregélyével. A vetési varjúhoz hasonlóan ellentmondásos gazdasági megítélésű madár, hiszen károsítja többek között a szőlőt, ellenben ízeltlábú, különösen talajban élő rovarlárva fogyasztása révén kifejezetten hasznos gazdálkodási szempontból.

Kapcsolódó
Csodálatos fecskefelhőt videóztak Sumonynál
A napokban útra kelnek a kistestű vándormadarak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik