Virágzó vidékünk

Virágait dédelgeti a magnólia

pixabay
pixabay
Újra szirmait bontogatja a szegedi Szent István téren a magnólia.

A magnólia fő virágzási ideje tavasszal van, amikor a hosszú téli álom után újra élvezhetjük a növények szépségét. A hófödte táj, a rövid nappalok és a zord időjárás után valódi felüdülés, mikor megjelennek az első rügyek és kidugják a fejüket az apró, zöld hajtások a földből. Azonban vannak olyan növények, melyeknek másodvirágzásában ősszel gyönyörködhetünk.

Ilyen a Magnolia soulangeana, vagyis a nagyvirágú magnólia, valamint a Magnolia liliiflora, magyarul a kínai liliomfa. A szegedi Szent István téren is ilyen liliomfafajták találhatóak, így aki mostanság arra jár, szemtanúja lehet a másodvirágzásnak, írja cikkében a Délmagyar.

Bár ilyenkor ősszel jóval szerényebben bontogatják szirmaikat a magnóliák, de különleges látványuk most is lelket simogatja. A szakemberek szerint egyébként csak azokban az években számíthatunk őszi virágzásra a magnólia esetében, ha a tavasz enyhe volt és a szokásosnál korábban virágzott. Az idei hűvös tavasz azonban erre rácáfolt, ennek ellenére a szegedi Szent István téri fák úgy döntöttek, megszépítik az elmúlás évszakát.

A liliomfák Magyarországra a 18. század végén érkeztek be, valószínűleg Eszterházy Miklós herceg hozatta őket kismartoni parkjába, amit 1754-ben kezdtek el építeni. Az első feljegyzések 1830-ban említik őket, de az 1800-as években a Kámoni Arborétumban is sok magnóliát ültetett Saághy István dendrológus, a Kámoni arborétum alapítója.

pixabay

Mára sok kert gyönyörű ékei lettek a liliomfák. Azonban gondozásuk figyelmet kíván, mivel a mienknél melegebb éghajlatról származnak, megfelelő termőtalajról és kiegészítő öntözésükről is gondoskodnunk kell. Ne ültessük őket fagyzugos, szeles helyekre, hogy igazi szépségüket minden tavasszal meg tudják mutatni.

Kapcsolódó
Nem csak tavasszal nyílhat magnólia a kertünkben, így gondozzuk
Minden, amit a magnóliákról tudni érdemes.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik