Virágzó vidékünk

Római kori aranykincsre bukkantak Gyulafehérváron

Wikipédia
Wikipédia
Az értékes leletek egy részét rekonstruálták a múzeum munkatársai, és a tervek szerint kiállításon is bemutatják azokat.

Római kori arany ékszereket és egy ritka bronzedényt találtak a régészek Erdélyben – írta az MTI az Alba24 portálra hivatkozva.

Gyulafehérvár Apulum néven a római korban is lakott volt, Dacia tartomány egyik legjelentősebb városa. A gyulafehérvári leletek ott kerültek elő, ahol márciusban munkások kotrógéppel széttörtek egy római kori szarkofágot.

A régészek az eset után átvették az erdélyi város temetője melletti terület felügyeletét.

A Román Televízió (RTV) közlése szerint az eddigi leggazdagabb leletet találták: nyolc arany ékszer és egy ritka bronzedény került elő, amelyhez hasonlót eddig nem találtak Dacia tartomány területén.

Alba24.ro

Az arany ékszerek mellett egy ékszerdobozt, pénzérméket, több száz cseréptöredéket és egy római kaszát is találtak, mely egyedinek számít a térségben.

A szakemberek szerint a leletek többsége a 3. századból való, de korábbi korokból is előkerültek kincsek. Több mint ötven helyszínt, köztük 19 római kori sírt tártak fel a szakemberek, akiket meglepett a leletek gazdagsága, mivel a római kori sírok többségét korán kirabolták.

A gyulafehérvári temető bővítési munkálataira márciusban figyelt fel a sajtó és a szakma, amikor az itt dolgozó munkások kotrógéppel széttörtek egy 1700 éves, római kori szarkofágot. A területen csak régészeti feltárást követően lett volna szabad munkálatokat végezni.

Kapcsolódó
1400 éves aranypénzt találtak Zamárdiban
Valószínűleg 616-625 között verték.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik