Virágzó vidékünk

Idén kétszer annyi alma lesz, mint tavaly

pixabay
pixabay
A piaci információk alapján az idén jó almatermés várható, mennyisége 500-550 ezer tonna lehet.

Az 5. Őszköszöntő jótékonysági szabolcsi almanap megnyitóján beszélt erről Nagy István agrárminiszter kiemelve, hogy az étkezési almából az előrejelzések szerint 100-120 ezer tonna teremhet, ez elegendő lesz a hazai fogyasztók ellátására. Az ipari alma mennyisége mintegy 400 és 430 ezer tonna között várható, ami a hazai feldolgozói kapacitás 80-90 százalékára lesz elég.

A tárcavezető emlékeztetett: az ipari alma felvásárlása augusztus közepén kezdődött el. A felvásárlási árak ugyan kisebb mértékben, a 2022-es 38 forintról 44-47 forintra nőttek, ezek az árak azonban még nem alkalmasak arra, hogy visszaadják a termelők hitét és visszaállítsák a korábbi termelői kedvet – tette hozzá.

A FruitVeb Szakmaközi Szervezet termésprognózisa szerint ezt a mennyiségű almát valamivel több mint 4700 termelő 20 564 hektárnyi almáskertben termeszti meg.

A legnagyobb termőterületet hagyományosan Szabolcs vármegye adja a több mint 15 ezer hektárnyi almaültetvényével, ami a jelenlegi termőfelület mintegy háromnegyede.

A 2006-os évben még 45 ezer hektárnyi területen zajlott a művelés, idén ennek már kevesebb mint felén dolgoznak a gazdák, azonban a termés mennyisége hozzávetőlegesen ugyanannyi, mint tizenhét évvel ezelőtt, ez pedig azt jelenti, hogy folyamatosan újulnak meg az ültetvények, ennek köszönhetően magasabb hozamokat tudnak elérni a gazdák, az ágazat pedig az elmúlt tíz-tizenöt évben a korábbinál jóval egységesebbé és hatékonyabbá vált.

A támogatásokkal kapcsolatban a tárcavezető elmondta, hogy a vidékfejlesztési pályázatok révén megvalósult 452 ezer köbméternyi hűtőházi kapacitás, emellett az ágazat összesen csaknem 14 ezer betakarítógéppel, erőgéppel, traktorral és egyéb kertészeti tevékenységet segítő eszközzel bővült. Az ültetvénytelepítésre vonatkozó támogatás eredményeként 3 ezer hektár új gyümölcsös jött létre, ebből 918 hektárra 155 termelő igényelt almaültetvény létrehozásához összesen 4,8 milliárd forintot. Közel 900 hektáron épült ki jéghálós védelmi rendszer és 280, tavaszi fagykárt megelőző rendszer került beszerzésre, ezen túl a mezőgazdasági és feldolgozóüzemek energiahatékonyságának javítására 101 kertészeti üzem részesült 6,2 milliárd forint támogatásban.

Hozzátette azt is, hogy a 2021-es Megújuló vidék, megújuló agrárium vidékfejlesztési program keretében mintegy 1500 milliárd forint forráskerettel hirdettek meg a kertészeti ágazat számára is elérhető felhívásokat, ezzel csaknem 500 hektár új almaültetvény telepítésére nyertek el a termelők mintegy 3,5 milliárd forint támogatást, és várhatóan 38 ezer négyzetméternyi új hűtőház létesül.

Kapcsolódó
80 forintért adja az almát egy borsodi gazda
Folyamatosan nyitnak a szedd magad almaföldek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik