Virágzó vidékünk

Fedezd fel Szarvast a Holt-Körösről nézve!

Ismerjük meg a várost a másik oldaláról!

Szarvas Békés vármegye nyugati kapuja, Békéscsabától 47 kilométerre, a Hármas-Körös holtágának partján fekszik. Építészeti emlékekben és természeti látnivalókban egyaránt gazdag. Régészeti leletek tanúsága szerint a város környéke már az őskor utolsó évezredétől folyamatosan lakott volt.

Legismertebb látványosságai az Arborétum és a Mini Magyarország makettpark, ha ezeket végigjártuk, megéri pihenni egyet az Arborétumból (illetve a túlpartól is) induló sétahajóval, hogy a vízről is felfedezzük ennek a szép városnak egy másik oldalát is (szó szerint).

A sétahajó a Holt-Körös Kákafoki holtágán halad, közel egy órás útja alatt megnézhetjük a vízről is látható érdekességeket, gazdag élővilágát, miközben a víz nyugodtságát élvezhetjük.

A hajó a a Bolzai víztoronytól indulva az Arborétum mellett úszik, hol a sűrűn növő fákat, hol kisebb tisztásokat mutatva. Ha szerencsénk van, a vízben levő faágakon pihenő teknősöket is láthatunk.

A Holt-Körös partján áll a történelmi Magyarország közepét jelző emlékmű. Az emlékhelyet Mihálfi József gimnáziumi tanár számításai alapján jelölték ki még a múlt század végén. Korábban itt egy szélmalom állt, ezért egy stilizált szélmalmot emeltek a helyére. Az államalapítás 1000. évfordulójára 1,1 kilométeres emlékutat alakítottak itt ki, mely az az Ótemplom mögötti Szent István park közeléből indul és egy székelykapun át felvezet a Holt-Körös töltésére. A gáton 17 stációt hoztak létre, az ide épített emlékművek Magyarország történelmének 17 jelentős állomására emlékeztetnek.

Az olasz eredetű Bolza család házasság révén került Magyarországra még a 18. században. Az idők során elmagyarosodtak, gazdag örökséget hagytak Szarvas városára, ennek egyik leglátványosabb eleme a Bolza-kastély. Mai formáját Bolza Pál elképzelései nyomán nyerte el. A part felőli oldalon a bejárathoz vezető lépcsősoron áll a család olasz eredetére emlékeztető Romulus és Remus, Róma legendabeli alapítóinak szobra, mely a római szobor másolata.

A másik oldal felé pillantva láthatjuk az Ezredéves Emlékművet, melyet 2000. június 17-én avattak fel. A vízből kiemelkedő szobrot Mihály Gábor Munkácsy-díjas, Erdélyből származó szobrászművész készítette. A mű azt a pillanatot jeleníti meg, amikor Mihály és Gábriel arkangyalok meghozzák a Magyar Szent Koronát.

2011-ben hozták létre a várkastély és egy amfiteátrum ötvözetére hajazó Szarvasi Vízi Színházat. Nyaranta esténként teltházas programokkal, előadásokkal várják a nézőket, a színpad hátterét a Holt-Körös és a vízpart adja.

Ezután átkelünk a gyalogos fahíd alatt, melyről vízesésszerűen hullik alá a víz, de csak addig, amíg közvetlenül oda nem érünk a hajóval, ekkor néhány tíz másodpercre vége szakad a vízfolyamnak, majd az áthaladás után újraindul.

A vízpart látnivalóiról a képgaléria az alábbi fotóra kattintva nyílik meg.

Galéria
Morvai Linda
Kapcsolódó
Páratlan ezüst érmékre bukkantak Szarvas határában
Középkori ezüst éremkincs leletre bukkantak Szarvason.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik