Virágzó vidékünk

130 éves a legendás balatoni vasút

facebook/emlékvonatozás
facebook/emlékvonatozás
A személyforgalmat 116 év folyamatos üzem után, 2009. december 13-tól függesztették fel.

A Belső-Somogyot a Balatonnal összekötő, 37-es számú Somogyszob-Balatonszentgyörgy vasútvonalon 1893. október 24-én indult meg a forgalom, erre emlékezve október 21-én, szombaton a 130. születésnapját ünneplő vasútvonalon emlékvonatozást szerveztek a vasútbarátok.

A marcali vasútvonal építésének célja az volt, hogy az itt megtermelt mezőgazdasági árut vasúton szállítsák el. A személyforgalmat 116 év folyamatos üzem után, 2009. december 13-tól függesztették fel. A 2020. július 25-ei villámárvíz következtében a vasútvonal déli szakasza több helyen oly mértékben megsérült, hogy a Böhönye-Somogyszob vonalszakasz vonattal nem járható.

A helyreállítás azóta sem történt meg, de hamarosan újra napirendre kerülhet, ugyanis nem Marcali lesz az egyetlen állomás a vasútvonalon, ahol jelentős teherforgalom zajlik: a tervek szerint elindulhat a vasúti gabonaszállítás Mesztegnyőről, amelyhez egyes hírek szerint hamarosan Böhönye is csatlakozik.

2018 óta minden évben emlékvonatozást szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a vasútvonal szükségességére és a benne rejlő fejlesztési lehetőségekre. Az elmúlt évek eseményei összehozták a vasútvonal által érintett települések önkormányzatait és civil szervezeteit. Nekik köszönhetően hagyomány lett az őszi emlékvonatozás.

Kapcsolódó
Újjáélesztenék a 15 éve bezárt baranyai vasútvonalat
A Sellye és Villány közti vasútvonal megmentésére létrejött egyesület most emlékvonatozásra toboroz utasokat: 140 főt várnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik