Virágzó vidékünk

Lagúnát alakítanának ki a tatai Öreg-tóban

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Megújulhat Tatán az Öreg-tó tófarok része: egy új vízi tanösvényt terveznek a területre, írja a kemma.hu.

Dr. Musicz László az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója a lapnak elmondta, hogy a Tófarok egy részét alakítanák át úgy, hogy a vizes élőhely egy részét meghagynák érintetlenül a természetnek és az élővilágnak. A másik részét pedig a látogatóknak tennék elérhetővé.

Jelenleg a rehabilitációhoz szükséges tanulmányok, tervek készülnek a területről. Az elképzelés az, hogy egy lagúnát alakítanának ki, ahol csónakkal, kenuval lehet közlekedni és közvetlen közelről meg lehet figyelni az élővilágot. De a konkrét kivitelezés csak a tanulmányok, vizsgálatok elkészülése után kezdődhetnek el

– szögezte le a szakember, aki hozzátette: a Tófarok rehabilitációját a lehető legkisebb beavatkozással szeretnék megvalósítani, a meglévő fák túlnyomó többségének megtartásával.

Jelenleg tájépítész hallgatók és tanáraik dolgoznak több lehetséges terven, melyeket szeretnének felhasználni a végső tervek elkészítéséhez.

A lap cikke szerint a város azt szeretné, ha a vízitanösvény elkészülhetne 2025 novemberére, a Vadlúd Sokadalomra, amikor Tatán fogják tartani a Ramsari Városok polgármestereinek, delegációinak nemzetközi szakmai találkozóját. Igaz, abban az időszakban pont nincsen víz alatt a terület, vagyis csónakkal nem lehet bejárni.

Kapcsolódó
Róka vadászott a sok ezer vadlúd gyűrűjében a tatai Öreg-tónál
A legfrissebb adatok szerint már 42 ezer madár van a helyszínen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik