Virágzó vidékünk

Újra kenuzható a Tiszántúl legnagyobb mentett ártéri víztere

kmnpi/ezer ádám
kmnpi/ezer ádám
A holtág természeti értékeinek megismerését a Jégmadár vízitanösvény segíti.

A híres Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös, másik nevén a Kákafoki-holtág, a Tiszántúl legnagyobb, az ország ötödik legnagyobb vízfelülettel rendelkező mentett ártéri víztere, írta közleményében a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága.

Kapcsolódó
Csak vízen közelíthető meg a Tisza-tó két új kilátója
A két különleges kilátó egyike a Ravasz-háton, míg a másik a Csapói Holt-Tiszán található.

Vizét a késő őszi időszakban minden évben mesterségesen leeresztik és ilyenkor tavasszal újra feltöltik. Idén is megtörtént a napokban a holtág üzemi vízszintjének beállítása, mely ismét lehetővé teszi a kenuzás szerelmeseinek a vízitúrázást.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában mintegy 40 kölcsönözhető vízi jármű áll a látogatók rendelkezésre. A 4 db 2 személyes és a 7 db 4 személyes túrakenu mellett egy 4 személyes csónak is bérelhető.

A kenuzás alapfogásait a vízi közlekedésben kevésbé jártas vendégek is kipróbálhatják, melyben az elinduláskor kollegáink segítséget nyújtanak. A biztonságos evezéshez mentőmellények minden korosztály számára rendelkezésre állnak. Magukkal hozott értékeiket a vendégek értékmegőrző szekrényben hagyhatják, de szükség esetén vízhatlan zsákokat is biztosítanak.

A holtág természeti értékeinek megismerését a Jégmadár vízitanösvény segíti.

Az állatpark mólójától jobbra indulva, a tanösvény bója sorát elhagyva vadregényes tájakra evezhet a látogató, míg a stégtől balra indulva Szarvas város gyönyörű látványosságai, az Erzsébet-liget hangulatos fa hídjával, a híres mocsári ciprusok, a páratlan Bolza-kastély, a Szarvasi Arborétum és a Történelmi Országközép is megközelíthető.

Az egyedi hangulatú, félig vadregényes félig beépített holtágon általános látványnak számítanak a sütkérező mocsári teknősök, jégmadarak és tőkés récék. Az éles szemű vízitúrázók a rejtőzködő törpegémet is megpillanthatják.

Remek családi, baráti élmény a nesztelenül sikló kenukkal megközelíteni Szarvas természeti és épített örökségeit. A Körösvölgyi Állatpark vízi eszközei a helyszínen igénybe vehetők, de a kenuzás tervezett dátuma előtt néhány nappal érdemes előjegyeztetni a foglalást, hogy biztosan rendelkezésre álljanak.

Kapcsolódó
Sikersztori: egyre népszerűbbek a vándortáborok
A táborokban eddig összesen több mint 40 ezer diák és közel 3 ezer pedagógus vett részt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik