Mozaik

Csak vízen közelíthető meg a Tisza-tó két új kilátója

Fodor László
Fodor László
A két különleges kilátó egyike a Ravasz-háton, míg a másik a Csapói Holt-Tiszán található.

A Tisza-tóhoz kirándulók néhány napja két új kilátóból élvezhetik a tó látványát. A kilátók különlegessége, hogy gyalogosan nem lehet elérni őket, csak motorcsónakkal, kenuval vagy SUP-pal, írja az ilovetiszato.hu.

Az egyik a Ravasz-háton, míg a másik a Csapói Holt-Tiszán található, egységesen 9-9 méter magasak, míg a vízszinttől 6-6 méterre lehet körbetekinteni a tájon.

Kapcsolódó
Panorámás kilátóból csodálható meg Kisköréről a Tisza-tó
Néhány hét múlva megnyitja kapuit Kisköre új büszkesége.

A Csapói Holt-Tiszán megépült kilátó környékén korábban már állt egy madármegfigyelő torony, így azok, akik a Tisza-tónál többször vízitúráztak már, szinte pontosan tudni fogják a helyét.

A nádason keresztül, távol a fáktól egy pallóúton lehet bejutni a kilátóra, ahonnan remek kilátás nyílik a Poroszlói-medencére, illetve a Csapói Holt-Tiszára.

A Ravasz-hátnál épült kilátót Újlőrincfalva környékén kell keresni. Ez egy hínárral benőtt, kevésbé forgalmas, ám annál csodálatosabb helyen áll. Csak vízről lehet megközelíteni.

Ehhez a kilátó alatt lehet kikötni, és egyből az első lépcsőfokra lépve felmenni a tetejéig. Szép kilátás tárul a látogatók szeme elé, a Kis-Tiszát, a Poroszlói- és a Sarudi-medencét lehet szemügyre venni.

Mind a Ravasz-háton, mind pedig a Csapói Holt-Tiszán lévő kilátót Komáromi Tas építészmérnök tervezte, alapjuk horganyzott acél, ami 3 és 4,5 méterre van a talajban. Maguk a kilátók vörösfenyőből készültek. A kilátók stabilitásáért a csomópontokban is horganyzott acélszerkezetek felelnek.

Kapcsolódó
Páratlan természeti kincsünk a Tisza-tó
Gazdasági megfontolásból hozták létre a Tisza-tavat, ma madárparadicsom és kedvelt turistacélpont.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik