Virágzó vidékünk

Három jelölt közül választják meg az év fafaját

pixabay
pixabay
November 19-ig lehet szavazni.

Az Országos Erdészeti Egyesület idén immár tizenegyedik alkalommal teszi lehetővé, hogy az egyesület által működtetett az Év fája mozgalom keretében szavazzanak az év fafajára az érdeklődők, közölte a szervezet.

Idén, az egyesület által szervezett október eleji Erdők Hete programsorozatot követően, a hónap végén indított online voksoláson, az Év fája szavazással a 2024. esztendő fafaját választhatják meg a résztvevők.

A hazai fafajokra figyelmet felhívó egyesületi mozgalom kuratóriumának döntése alapján 2023. október 27. és november 19. között, több mint három héten keresztül lehet három fafaj közül választani.

Az Év fája mozgalom kuratóriumának döntése alapján a kecskefűz, a rezgő nyár és a közönséges bükk őshonos fafajaink versengenek az Év fája 2024 címért.

Kecskefűz (Salix caprea)

A húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él, az Alföldön kimondottan ritka.

Rezgő nyár (Populus tremula)

Hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek visszaszorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét, számos faj kötődik hozzá.

Közönséges bükk (Fagus sylvatica)

Jó egy évszázaddal ezelőtt faanyagát csak faszénégetésre, hamuzsírfőzésre használták, azóta a faipar fontos nyersanyaga. A klímaváltozás miatt az egyik legveszélyeztetettebb állományalkotó fafajunk, az esztétikai, turisztikai szempontból is fontos bükkösök megtartása a jövő erdészeinek nagy kihívása.

A szavazásra az Év fája mozgalom honlapján nyílik lehetőség minden egyéni felhasználó részére egyszeri alkalommal, egy adott fafajra. Ugyanezen a felületen tekinthető meg a szavazás naprakész állása is.

A szavazás végeredményét november 20-án az Országos Erdészeti Egyesület honlapján és a közösségi oldalán adják közre.

Kapcsolódó
Tíz ok, amiért igazán szeretni kell a fákat
Körülbelül 2 millió oka van, de kezdjük most ezzel a tízzel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik