Virágzó vidékünk

Rekordott döntött hazánkban a turizmus szeptemberben

pixabay
pixabay
Szeptemberben 3,4 millió éjszakát töltöttek a turisták Magyarországon, ami csaknem 6 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor.

2022 szeptemberéhez képest az ősz első hónapjában közel 10 százalékkal többen fedezték fel Magyarország tájait. Az 1,4 milliós vendégszám 2,4 százalékkal múlta felül a pandémia előtti értéket, ezen belül a magyar vidéki tájakra csaknem 11 százalékkal több vendég érkezett 2019-hez képest, közölte az MTI-vel a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint szeptemberben 3,4 millió éjszakát töltöttek a turisták Magyarországon, ami csaknem 6 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor.

Mint fogalmazták Budapest és a Balaton volt a legnépszerűbb desztináció, a vidéki települések közül pedig Hévíz lett a szeptemberi hónap leglátogatottabb települése. A főszezont idézte a szállodák közel 60 százalékos átlagos kapacitás-kihasználtsága is.

pixabay

Az NTAK adatai szerint a forgalom nagyobb része vidéken realizálódott szeptemberben, ugyanis 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak a fővároson kívüli szálláshelyeken. Így az ősz első hónapja mind a tavalyinál, mind a 2019-es adatoknál erősebb vidéki vendégforgalmat eredményezett.

Emellett csaknem 15 százalékkal több belföldi vendég is indult útnak a 2019-esnél. Nagy részüket a vidéki turisztikai kínálat érdekelte, összesen 1,5 millió éjszakát töltöttek belföldi látogatók a vidéki szálláshelyeken, ami 10 százalékos emelkedést mutat a 2019-es rekordévhez képest

– tette hozzá az MTÜ.

2022-höz viszonyítva 22 százalékkal több külföldi utazót láttak vendégül a hazai szálláshelyek. A nemzetközi vendégek elsősorban a szomszédos és közeli országokból érkeztek.

Szeptemberben 226 országból érkeztek hazánkba külföldi vendégek, akik 1,8 millió éjszakát töltöttek Magyarországon, 13 százalékkal többet a tavalyi értéknél.

Szeptemberben az öt legfontosabb küldőpiac: Németország, Csehország, az Egyesült Királyság, Lengyelország és az Amerikai Egyesült Államok volt. Döntő többségük a fővárosba érkezett, ahol 1 millió vendégéjszakát töltöttek. A legnagyobb növekedést ugyanakkor Kínából és Dél-Koreából mérték.

A Balaton szeptemberben is rengeteg turistát köszönthetett, ezért a legnépszerűbb turisztikai térség lett.

pixabay

Ezt követte a Mátra-Bükk, Budapest környéke, valamint Debrecen és térsége. Budapest után a tíz legtöbb vendégéjszakával büszkélkedő település döntően fürdőváros volt: Hévíz, Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Bük, Siófok, Zalakaros, Debrecen, Zánka, Szeged és Eger.

A belföldiek Balatonfüredet, Zánkát és Hajdúszoboszlót részesítették leginkább előnyben, míg a külföldiek Hévízt, Büköt és Hajdúszoboszlót választották. A turisták legszívesebben szállodákban kapcsolódtak ki, szeptemberben a belföldi vendégéjszakák 49 százaléka, a külföldiek 56 százaléka valósult meg hotelekben – közölte az MTÜ.

Kapcsolódó
Így lehet vonzó egy turisztikai térség
A turisztikai vonzerő megteremtésében szerepe van az építészeknek is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik