Virágzó vidékünk

Tájház lett a 100 éves nagymuzsaji portából

kárpátinfó/kovács elemér
kárpátinfó/kovács elemér
Az Ukrajnában dúló véres háború ellenére Kárpátalján tovább folyik a kulturális értékek megmentésének és közkinccsé tételének programja.

A „Felső Tisza-vidék épített és szellemi örökségének tárháza” uniós projekt támogatásával a napokban a kárpátaljai Nagymuzsalyban tájházat avattak, írta a Kárpátinfó.

A projekt keretében a Viski Tájház kovácsműhellyel és lenfeldolgozó pavilonnal való kibővítésével, a Tiszacsomai Jurtamúzeum, a Salánki Tájház felavatásával és nem utolsó sorban a Muzsalyi Tájház átadásával egy olyan turisztikai csomagot tudhat a magáénak a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanácsa, amely hitelesen mutatja be a kárpátaljai magyarság többszázéves történelmét, hétköznapjait, közösségi életét, munkaszeretetét.

A most átadott tájház az 1920-as évek elején épült, lakói szorgalmas, módosabb emberek voltak. A jövőben azt tartják fő feladatnak, hogy a különböző kézműves foglalkozások, népi kismesterségek bemutatása révén, illetve turistacsoportok fogadásával ezt a közösségi teret élettel töltsék meg.

Nagymuzsalyban a szőlőtermesztés és a borászat bemutatása áll majd a középpontban, illetve a lekvár- és gyümölcslé, valamint a különböző házi savanyúságok készítése.

Kárpátalján a falusi turizmus fejlődése még a múlt század kilencvenes éveiben komoly lendületet vett. Ekkor a külhonból, elsősorban Magyarországról ezerszámra keresték fel a korábban kettős vasfüggönnyel elzárt megyénket. A kedvelt utazási célpontok közé tartozott – és tartozik ma is – a munkácsi és az ungvári vár, a Schönborn vadászkastély, a Vereckei-hágó. A hegyvidéken található gyönyörű fatemplomok szintén joggal keltették fel a vendégek érdeklődését.

A síkvidéki magyarlakta településeken a szállásadók bármilyen kedvesen is fogadták a vendégeket – az ízletes vacsoránál hosszú éjszakába nyúló beszélgetések alkalmával igen sok érdekeset meséltek el az életünkről –, turisztikai attrakciók hiányában a finom reggeli után a turisták kénytelenek voltak búcsút inteni vendéglátóiknak, hogy felkeressék a megye épített örökségének jellegzetes helyszíneit és kiemelkedő természeti látnivalóit.

A mostani fejlesztésekkel remény kínálkozik arra, hogy egyre több látogató keresse fel a létesítményeket.

Kapcsolódó
Megmentették a kárpátaljai falu 250 éves fatemplomát
Falszerkezete a korhadás és gombásodás miatt sok helyen a megsemmisülés határára jutott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik