Virágzó vidékünk

Petőfi öccsének Piczi kutyája trónol a Kondorosi Csárdában

Kondorosi Csárda
Kondorosi Csárda
Piczi mellett betyár-ereklyék is várják a látogatókat.

Egy híres agár szobra érkezett a Kondorosi Csárda kiállítására – írta a Békés Vármegyei Hírportál.

Új tárgyakkal bővült az elmúlt napokban a Kondorosi Csárdamúzeum, megérkezett többek között Petőfi István díjnyertes kutyájának szobra. A sebesléptű eb mostantól a bejáratot őrzi.

A Kemencés-teremben elhelyezték a láncra fűzött, úgynevezett pitykét. A díszes gombot a betyárok a legenda szerint skalpként sokszor a pásztorkészségükre erősítették.

Kondorosi Csárda

A csárda bejáratánál olvasható a magyar agár és Petőfi István története, valamint feleleveníthetik a betérők Petőfi Sándornak öccséhez írt versét. Petőfi István 1858-tól lett a Kondoroshoz tartozó, csákói Geist-birtok ispánja, majd később jószágigazgatója. 1858-tól ő volt a gyámja Petőfi Sándor és Szendrey Júlia fiának, Petőfi Zoltánnak.

A Kondorosi Csárdához leginkább Rózsa Sándor hírhedt betyár köthető, akihez kapcsolódóan számos érdekes tárgy megtekinthető.

Kondorosi Csárda

A kiállított tárgyi emlékek egy részét Oszter Sándor színművész ajándékozta a csárdának, ő volt az, aki hitelesen megformálta Rózsa Sándor alakját a mozivásznon.

A Kondorosi csárda mellett a békési település más jelentős kulturális kinccsel is gazdagodott, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Petőfi István Általános Iskola előtt felavatták a költő mellszobrát.

Kapcsolódó
Megújult a betyárok egykori törzshelye az Alföldön
A Kondorosi Csárda 1740 körül épült nyolc út találkozásánál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik