Virágzó vidékünk

Ezt tegyük, ha állati tetemet látunk az úton

Az elhullott tetemek fertőzéseket terjeszthetnek, melyek emberre és állatra egyaránt veszélyt jelentenek.

Vélhetően a közlekedők többsége találkozott már elütött kutyával, macskával, rókával, sünnel vagy más állattal az utakon, ezt látva pedig adódhat a kérdés: kinek a feladata az elhullott állat tetemének az elszállítása?

Az élelmiszerláncról és annak hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi törvény értelmében országos közúti területen az elhullott állatok elszállítása a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hatáskörébe tartozik, függetlenül attól, hogy az út bel- vagy külterületen halad. Egy önkormányzat által kezelt közúton az illetékes önkormányzat feladata a tetem eltakarítása.

Ha háziállatot ütünk el, az állat tulajdonosa köteles az elszállítás során felmerült járulékos költségeket az önkormányzatnak vagy a közút kezelőjének megtéríteni, igaz erre csak akkor van lehetőség, ha az állatban van leolvasható chip.

Ha vadat ütöttünk el, javasolt a rendőrség értesítése, ők jelzik az esetet az illetékes vadásztársaságnak szólnak. Mivel a vad vadásztársasági tulajdon, az állat más által történő elszállítása illetéktelen eltulajdonításnak minősül.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs Osztálya azt javasolja, hogy ha valaki az úton más által elütött tetemet talál, közvetlenül ne érintse meg, és semmiképpen se szállítsa el, hanem az elütött állat tetemének helyét a területileg illetékes megyei diszpécserszolgálatnál jelentse be.

Az elhullott tetemek ugyanis fertőzéseket terjeszthetnek, melyek emberre és állatra egyaránt veszélyt jelentenek. Az úton hagyott tetem nem csak akkor jelent veszélyt, ha hozzányúlunk: az elhullott állati test a bomlást követően a talajvízre káros hatást gyakorolhat, ha pedig a tetem fertőzött, sokféle kórokozó is felszabadulhat. Ha nem szállítják el időben a dögöt, akkor biogáz is keletkezhet, melynek nagy része káros a környezetre.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik