Virágzó vidékünk

Új ruhába öltözik Salgótarján egyik csodája

sokszínű vidék
sokszínű vidék
Megújul a Somoskői vár környéke, így a Petőfi-kunyhó is.

Salgótarján önkormányzatának közgyűlése döntött a Somoskő turisztikai fejlesztését célzó pályázat benyújtásáról. A projekt keretében a csodálatos környezetben magasodó Somoskői vár környéki területeket – köztük a Petőfi-kunyhót -, valamint a helyi művelődési házat újítanák fel. A beruházás részeként korszerűsítik a parkolót és az oda vezető utat, valamint lépcső épül, amely segíti a várhoz való feljutást.

A vár alatti emlékpark is teljes felújításon esik át: többek között tematikus játszóteret alakítanak ki, de megújulnak a lépcsők, a közlekedési útvonalak, a pihenőtér, a nyársalóterület, a növényzet, a kis szabadtéri színpad és a régi pince is, valamint új utcabútorok és informatív táblák is kerülnek a területre.

Megújul a napjainkra elhanyagolt állapotban lévőt Petőfi-kunyhó is, amely esetében fontos szempont, hogy megőrizze régies jellegét, ugyanakkor a benti kiállítás új köntös kap és vandálbiztos lesz.

sokszinű vidék

A somoskői kultúrház is új életre kel majd a fejlesztésnek köszönhetően, és így újra a helyi közösségi élet fontos színterévé válhat: az épület felújításán túl a felső szinten kialakítanak egy, a bazalt témakörét körbejáró, interaktív kiállítást, mely bemutatja a környék földtani, biológiai, valamint a vár és a településrész történelmi nevezetességeit. Az első szinten a palóc gasztronómia prezentálására egy kisebb konyhát alakítanak ki.

Salgótarján önkormányzata további turisztikai beruházásokat is tervez a TOP Plusz pályázat keretében. Eresztvény esetében tovább fejlesztenék a Dornyay Ház környékét, ahová egy erdei játszóteret álmodott a város, de rendeznék az ottani forrás környékét is.

A Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjának környékét is tovább fejlesztenék: itt többek között a városlakók és a turisták körében is nagyon népszerű Madárpark bővítését tervezik.

facebook/eresztvényi madárpark

A turisztikai projektekkel az önkormányzat célja, hogy tovább javuljanak a turisták fogadásának feltételei a városban, bővüljenek az attrakciók, hogy még népszerűbbé váljon Salgótarján és csodálatos környezete a turisták körében.

Kapcsolódó
Bámulatos látvány! Misztikus ködbe burkolózott Somoskő vára
Időnként nem mindennapi csodával ajándékoz a köd.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik