Virágzó vidékünk

Mázsaszám mentették a fuldokló pontyokat Ráckevén

illusztráció/Pixabay
illusztráció/Pixabay
Vödrökbe kapkodták a szárazra került halakat.

Téli halmentésről írta a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség.

A Halőri Szolgálathoz 2023. december 16-án délután lakossági bejelentés érkezett, hogy Ráckevén, a Tókert-sori csatornában, a Malom-öböl mögött, kishalak ezrei levegőért kapkodva fuldokoltak.

A szolgálatban lévő hivatásos halőr kiérkezve észlelte, hogy a keskeny csatornában – a mindössze néhány centiméter mélységű vízben – nagyjából 300-350 kilogrammnyi 1 nyaras ponty zsúfolódott össze. A csatorna egyik szakaszán már víz sem volt a kis pontyok alatt, csak feküdtek az iszapban és a kövek között.

A halőr és halgazdálkodási kollégái gumiruhában, kosarakkal, merítő hálókkal segítettek a bajba jutott uszonyosokon.

Facebook / RDHSZ

Körülbelül 70-80 kilogramm tátogó apróságot tudtak kimenteni a száraz mederből, melyeket a Malom-öbölbe élve visszajuttattak. A tocsogóban fuldokló aprócska pontyokon is segítettek, közülük mintegy 200-250 kilogrammot sikerült összegyűjteni, őket szintén visszaszállították az öbölbe.

Facebook / RDHSZ

A halászok szerint a veszélyes helyzet a korábban belvízvédelmi fokozatban elrendelt hirtelen RSD vízszint-csökkentés miatt alakulhatott ki. A kis halak valószínűleg megérezték a csatornából kiáramló langyosabb strandvizet és odatömörültek, ám a vízszint-csökkenését nem tudták követni, és így rekedhettek az iszapos mederben.

Kapcsolódó
Halakat mentettek az apadó balatoni patakból
A tényeket tapasztalva a szakemberek az azonnali beavatkozás mellett döntöttek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik