Virágzó vidékünk

Gimnazisták forgattak filmet a Balaton megmentéséről

YouTube
YouTube
A napokban bemutatott közel félórás figyelemfelkeltő alkotás a Siófok Holnap Egyesület pályázatán elnyert 7,87 millió forintos támogatásból valósult meg, egy 11 hónapig tartó műhelyfoglalkozás keretében.

A Siófokon forgatott négy tematikai részből álló kisfilm célja, hogy felhívja a figyelmet tó térségében az élő rendszerek védelmére, a nádasok irtásának veszélyére, amellett, hogy kiemeli a városi élőhelyek fontosságát, és bemutatja a töreki természetvédelmi tanösvényt is – írta meg a Sonline.

A Baross Gábor Szakképző Iskola és a Perczel Mór Gimnázium diákjai saját nézőpontjukból közelítik meg a témát, felvetik azt is, hogy többségük hamarosan elkerül a Balatontól továbbtanulás miatt, és nem katasztrófaturistaként szeretnének visszatérni. Hangot adnak meglátásuknak, miszerint a következő 10-20 évben sokat fog veszíteni a térség a mai értékéből, hisz jelenleg vesztésre áll a tó az eltúlzó mértékű ingatlanfejlesztésekkel szemben.

A film drónfelvételeken keresztül olyan talán soha nem látott tájrészletekre világít rá, amely valóban szemléletfomáló magatartásra készteti a nézőt. A projektben 18 önként jelentkező diák vett részt, akik lelkesen tanulták a kamerák használatát, alapanyagot rögzítve a filmekhez.

A csapat 20 alkalommal találkozott 2022 ősze és 2023 nyara közt, forgattunk fagyban és szélviharban is. Az a tapasztalat, hogy a középiskolás korú fiatalok szemléletformálása az egyik legmegtérülőbb dolog, ezért is ezzel a célcsoporttal dolgoztak együtt

– mondta el Magyarfalvi Attila projektmenedzser, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség munkatársa.

Vízügyi és madártani szakértők útmutatásával alakították ki a közös mondanivalót, valamint a támogatásból beszerzett kamerákkal végig profi operatőr segítségével, és kiegészítő eszközeivel gyűjtötték a jeleneteket. A kamerás és vágási feladatok közös elvégzése közben a fiatalok nemcsak filmezni tanultak, hanem környezetük értékeit, kedvező és kedvezőtlen jelenségeit is jobban megismerték. A narrációt is diákok végezték, fontos kérdéseket felvetve, kiemelve a városi élőhelyek fontosságát, a madarak védelmét, a töreki természetvédelmi tanösvény értékeit, és a nádasok szerepének fontosságát.

Természetesen nem egy profi természetfilm készült, nem tudományos anyag, de azért nem is egy TikTok videó. Van benne egy kevés ismeret átadás, de inkább szemléletformáló gondolatok továbbítása lett a célja, és erre kiválóan alkalmas. A siófoki mozi üzemeltetője pedig a témára való tekintettel ingyen biztosította a termet a projektbemutató vetítéshez.

Kapcsolódó
Film készül a Balaton és vízgyűjtőjének idegenhonos fajairól
A Balaton vízgyűjtő-területén a 68 halfajból 29 idegenhonos.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik