Virágzó vidékünk

Szigorítás a Velencei-tavon – változás a horgászrendben

Unsplash
Unsplash
Fontos változtatásokat vezetett be a Magyar Országos Horgász Szövetség január 1-től a Velencei-tavon.

Az intézkedés oka elsősorban a ragadozó fajok, közülük is kiemelten a süllő, a csuka és a balin védelme, de erősebb védelmet kapnak a darabszám-korlátozással nem védett őshonos fajok, különösen a keszegek, de általánosan nagyobb hangsúlyt kap (és fog kapni a jövőben egyre inkább) – a fokozatosság elve alapján bevezetendő módon – írják a szövetség Facebook-posztjában.

A süllő, csuka, és balin fajok védelme érdekében 2024. április 30-ig e halfajok fogására alkalmas horgászmódszert tilos alkalmazni, a véletlenül megfogott fajokat pedig nem szabad megtartani.

Darabszám korlátozással védett halfajokból éves területi jeggyel egy évben 40 darab fogható ki, de csak összesen 10 darab, ha balin, süllő vagy csuka a zsákmány. A fogás maximum 50 kiló lehet, ha nincs korlátozással védett faj a zsákmányban.

Ennél kisebb fogás vihető haza, ha valaki összevont éves megyei és országos horgászjeggyel rendelkezik.

Felnőtt területi jeggyel összesen napi három tartható meg darabszám korlátozással védett halfajokból naponta, viszont egy-egy fajból legfeljebb csak kettő, süllőből, csukából vagy balinból pedig összesen – és nem fajonként – csupán egy darab. A darabszám korlátozással nem védett őshonos fajokból összesen 3 kg tartható meg naponta. Más előírás vonatkozik a gyermekhorgászokra, a 24, 48 vagy 72 órás területi jegyet kiváltókra.

Ezután sem kifogható a széles kárász és a compó, de változtak egyes méretkorlátozások is.

A vízminőség védelme érdekében csak megfelelő minőségű és csak szükséges mennyiségű etetőanyag használható fel, a szoktató etetés nem engedélyezett.

Kapcsolódó
Túl nagyra nőttek a Velencei-tó ragadozói
Még hosszú ideig a vízben maradhatnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik