Mozaik

Európában egyedülálló okosbóját kapott a Velencei-tó

Wikipédia
Wikipédia
Különleges magyar innovatív fejlesztés a vizek, a halak, és a horgászok érdekében.

Speciális bójával gazdagodott a Velencei-tó – írta a MOHOSZ.

A Hosszú-tisztás dinnyési hullámtörő előtti szakaszán egy sárga színű, különös bóját helyeztek a vízre, a „profilozó okosbója” az ESH Kft. által kifejlesztett WALISE névre hallgató mérőállomás sorozatgyártásra alkalmas darabja.

Az okosbója képes a teljes vízoszlopban folyamatos, valós idejű vízminőség monitoring-feladatok tartós és automatikus ellátására.

A berendezés önműködően vizsgálja a tó vizének paramétereit a teljes vízoszlop vertikumában, a mért adatokat pedig feldolgozza és online továbbítja a központi monitoring rendszernek.

Segítségével akár azonnali telefonos riasztási üzeneteket is küldhetnek az illetékes halgazdálkodási hasznosítók, haltermelők, a vízügyi és a katasztrófavédelmi igazgatóságok, valamint az önkormányzatok számára.

MOHOSZ Velencei-tó

A folyamatos monitoring értékes adatsorokat szolgáltat a vizsgált vízminőségi és meteorológiai paraméterek (pl. oldott oxigén, pH, vezetőképesség, légnyomás, szélsebesség) és azok specifikus összefüggéseinek tekintetében, amely segíthet egy várható oxigénhiányos állapot kialakulásának előrejelzésében is, valamint az őshonos halállományok megmentésében.

A teljes vízoszlop rétegeiben történő monitorozási képesség európai szinten is egyedülálló.

A 2023. évi Magyar Ipari Célgép Nagydíjon az okosbója nyerte el az „Év környezettudatos öko-célgépe” díjat.

A sorozatgyártásra alkalmas modell jelenlegi tesztüzemének célja az adatbiztonság és a tartós üzemeltetés próbája. A MOHOSZ hosszú távú célja a berendezés hálózatszerű telepítése és annak támogatása minél több vízterületre.

A Velencei-tó mellett a Kis-Balatonra, valamint a Maconkai-víztározóra is telepítettek egy-egy hasonló berendezést.

Kapcsolódó
Jönnek az okosbóják: több százat vetnek be a Dunán
A világítással felszerelt bóják jelzőfényei napelemmel működnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik