Virágzó vidékünk

Jégszobrokat faragott a tél az Abért-tó partján

Facebook / Kőszeg, a mesebeli kisváros / Schlögl Diána
Facebook / Kőszeg, a mesebeli kisváros / Schlögl Diána
Kemény mínuszok kellettek az újabb jégcsodákhoz.

Újabb pazar jégformációkat fotóztak, ezúttal egy kőszegi tavon.

Az utóbbi napokban a Dunántúl több pontján, így a Kőszeg-Lukácsháza-víztározón (Abért-tó) is “szobrászkodott” a fagyos szél. Már tavaly december közepén is megkapó látványt kínált a tükörsima víztükör, de igazán különlegessé a jeges szélben, január 8-án változott a vízpart.

Schlögl Diána megörökítette a jeges csodát, és a közösségi oldalon közzétette a bámulatos felvételeket.

Galéria
Facebook / Kőszeg, a mesebeli kisváros / Schlögl Diána

A képeket a hölgy mobiltelefonnal készítette, két menetben. A “tükörképes fotók” december 19-én készültek, napnyugta előtt.

Sokszor járok fotózni a tóhoz, de most először láttam ilyennek a tavat. Ritkán láttam ennyire kék árnyalatú hátteret. Igaz, hogy van egy kis utómunka fotókon, de aznap tényleg ilyen kékes-szürke volt a hegy a háttérben, és ez volt az, ami igazán megfogott

– mesélte a természetbarát a Sokszínű vidéknek.

A jeges sorozat január 8-án a késő délutáni órákban készült. Diána tisztában volt vele, hogy a szél miatt ezekben az órákban a nagyobb tónál szokott megfagyni a partszakasz. Alaposan meg kellett küzdenie az elemekkel, mivel azon a részen rendszerint erős szél fúj. Aznap még a szokásosnál is intenzívebben fütyült végig a vízparton “szél úrfi”.

A fotózáshoz le kellett vennem a kesztyűt, a telefont másképp képtelen lettem volna kezelni. A fogvacogtató hidegben a képek úgy készültek, hogy körülbelül 3-5 fotót kattintottam, majd gyorsan a kesztyűbe dugtam a kezemet. Így kicsit felmelegedett. Amíg az ujjaimba visszatért az élet, nézegettem, hogy melyik szög, illetve hely lenne a megfelelő a fotózáshoz. Így készült el mintegy 30 kép. Ezekből az “otthoni felolvadás” után kiválasztottam azokat, amelyeken egy kicsit szerkesztettem, hogy jobban megmutassák azt, amit ott láttam.

A közelmúltban a Balatonon fotóztak döbbentes természeti jelenségeket, ezekről a Sokszínű vidék is írt. Először a fonyódi partokra viharos szélben érkező hatalmas hullámok, majd a dermesztő mínuszokban megfagyott jégcsapok világa kápráztatta el a természetfotósokat.

A közeljövőben további fagyos csodákban reménykedhetünk, hiszen az előrejelzések szerint napokig kemény mínuszok várhatók országszerte.

Kapcsolódó
Dermesztően gyönyörű fotók a jeges Balatonról
Az ismert túravezető ezúttal a magyar tengertől jelentkezett felvételeivel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik