Virágzó vidékünk

Somogyszobon található az ország egyetlen budimúzeuma

Facebook / Vilma Háza
Facebook / Vilma Háza
Mindössze két négyzetméteres a helyiség.

Különös kincseket rejt a somogyszobi Vilma ház, mely 2022-ben az év tájháza lett – írta a Somogy vármegyei Hírportál.

Spanics Ágnes, a Vilma Háza Alapítvány vezetője Somogy Polgáraiért díjat kapott. Az értékmentő szerint maga a ház megváltoztatta sokak életet, az évek alatt 42 emberből álló, aktív közösség alakult a ház körül.

A ház köré csoportosult emberek célja az volt, hogy összegyűjtsék a somogyi település múltjának tárgyi és szellemi emlékeit.

1839-ben a Puskás família építette a házat, azóta laktak benne 1981-ig, akkor halt meg az utolsó lakója, Puskás Vilma, akit Jólszámoló Vilmának hívtak a faluban, mert fejben osztott-szorzott négyjegyű számokat.

Amikor Vilma meghalt, az örökösök el akarták adni a házat, de Spanics Kata keramikus úgy döntött, hogy védelembe kellene venni az épületet.

1967-ben már felmérték a háromosztatú parasztházat. Füstös konyhás, nyitott kéményes hajlék, melynek a kemencéi ma is eredeti helyükön vannak. A református parókiáról a portára áttelepítettek egy talpasházat, valamint foglakoztatót építettek.

Facebook / Vilma Háza

Van kovácsműhely, konyha, spájz, és egy 100 négyzetméteres tetőtéri kiállítótér. Nyitott kocsiszín is áll a telken, egy méhes házat és egy kutat cserével kaptak a somogyszobiak. A faluban le akartak égetni egy fonott górét, de nem engedték a helyiek. 2019 -ben a segesdi hegyen egy pincénél is felemerült a kérdés, hogy eldózerolják vagy áttelepítsék. Lebontották és újra összerakták a Vilma-ház udvarán a 120 éves pincét.

Védett műemlék lett az öregház, a kút, a góré, a talpasház és a pince is. Mindezek mellett az ország egyetlen budimúzeuma is itt található.

Vilma Háza Alapítvány

A Budi-múzeum helye az 1910 -es években épített melléképületben is illemhelyként funkcionált a parókián, 2006-ban telepítették át a zsalutechnikás faépületet. A Budi-múzeum 2021 óta létezik, a lokálpatrióták ekkor rendezték át az összes kiállítóteret. A parókiáról áttelepített fekete házban ekkor megnyílt mindössze 2 négyzetméteren a Budi-múzeum.

A fabódéban bilik, árnyékszéken használatos segédeszközök találhatók. Útmutatóként a falon a vécéépítés története, sőt külön egy e tárgyban született eredeti dokumentum is megtekinthető.

Vilma Háza Alapítvány

A végrehajtást előíró papír az 1930-as évekből származik, ezzel egy helyi háztulajdonost köteleztek illemhely építésére.

A 20. század elején falun még nem volt általános a vécéhasználat, helyette illemhelyként két fát keresztbe tettek, arra ültek, alá szalmát tettek, a végtermékkel együtt ezt dobták a trágyadombra. Amikor lehetett, ezt az alkalmatosságot a bokrok mögött használták.

A Vilma Háza Alapítvány közhasznú szervezet, mely a műemlék ház megmentésére és működtetésére jött létre. Az alapítvány munkatársai évek óta gondozzák a mesés kincseket rejtő, sokszínű portát. Aki szeretné támogatni a somogyi értékmentők munkáját, itt további információkat talál.

Kapcsolódó
Összefogott a falu Vilma házáért
Ma Somogyszob kincse és leglátogatottabb helye a porta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik