Kertünk-Portánk

Rangos díjat nyert a nagydobszai talpasház

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 05. 07. 08:54

Kiállítótéri funkcióján túl a pajta pajtaszínházként is működhet.
Korábban a témában:

Az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites – Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága – az egész világon megtalálható kulturális örökségi helyszínek megőrzésére és védelmére 1965-ben létrehozott szervezet, melynek jelenleg több, mint 7500 tagja van. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága egyesületi formában működik 1972-ben óta, és 300 fős taglétszámával az ICOMOS egyik legnagyobb tagszervezete. A magyar szervezet 2006 óta évente több díjat ad ki, köztük a legjobb műemléki felújításért járó elismerést az általa legkiválóbbnak ítélt, három évnél nem régebben befejezett műemléki helyreállításokért.

2018-ban az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság ICOMOS-díjjal ismerte el a Baranya megyei Nagydobszán lévő talpasház felújítását, az épületegyüttes gondos kutatását és tervezését, hagyományőrző felújítását és példaértékű revitalizációját, a látogatókat és az egész községet szolgáló hasznosítását. Az elismerést az áprilisi műemléki világnapon adták át.

Fotó: Facebook/IKSZT Nagydobsza

A Nagydobsza főutcájában álló talpasház, melléképület és pajta együttese megújítása alapos kutatásokon alapuló tervek szerint, gondos kivitelezésben, hagyományőrző módon valósult meg. A megszokott, elsősorban kiállítótéri funkción túl a pajta előadóteremként, “pajtaszínházként” is működhet. Az 1853-ban épült talpasház a délnyugat-dunántúli hagyományőrző, úgynevezett faházövezet, ezen belül a református Szigetvidék tipikus épülete.

Ugyancsak ICOMOS-díjat kapott a püspökszentlászlói püspöki kastély és  tornai római katolikus templom.

Kiemelt kép: nagydobsza.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Scotts Head Dominica is a small fishing village in Domica, Caribbean Island. It is the meeting point of Atlantic Ocean and the Caribbean Sea (Soufriere Bay). Scotts Head is famous of its snorkeling and diving places. Soufriere Bay was formed by a volcanic crater. The famous dive site of Champagne is located near Soufriere, where mild volcanic activity sends bubbles of warm air up through the water.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.