Kertünk-Portánk

Rangos díjat nyert a nagydobszai talpasház

Kiállítótéri funkcióján túl a pajta pajtaszínházként is működhet.

Az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites – Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága – az egész világon megtalálható kulturális örökségi helyszínek megőrzésére és védelmére 1965-ben létrehozott szervezet, melynek jelenleg több, mint 7500 tagja van. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága egyesületi formában működik 1972-ben óta, és 300 fős taglétszámával az ICOMOS egyik legnagyobb tagszervezete. A magyar szervezet 2006 óta évente több díjat ad ki, köztük a legjobb műemléki felújításért járó elismerést az általa legkiválóbbnak ítélt, három évnél nem régebben befejezett műemléki helyreállításokért.

2018-ban az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság ICOMOS-díjjal ismerte el a Baranya megyei Nagydobszán lévő talpasház felújítását, az épületegyüttes gondos kutatását és tervezését, hagyományőrző felújítását és példaértékű revitalizációját, a látogatókat és az egész községet szolgáló hasznosítását. Az elismerést az áprilisi műemléki világnapon adták át.

Fotó: Facebook/IKSZT Nagydobsza

A Nagydobsza főutcájában álló talpasház, melléképület és pajta együttese megújítása alapos kutatásokon alapuló tervek szerint, gondos kivitelezésben, hagyományőrző módon valósult meg. A megszokott, elsősorban kiállítótéri funkción túl a pajta előadóteremként, “pajtaszínházként” is működhet. Az 1853-ban épült talpasház a délnyugat-dunántúli hagyományőrző, úgynevezett faházövezet, ezen belül a református Szigetvidék tipikus épülete.

Ugyancsak ICOMOS-díjat kapott a püspökszentlászlói püspöki kastély és  tornai római katolikus templom.

Kiemelt kép: nagydobsza.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik