Perpatvar kerekedett egy öreg fa kivágásából Kaposváron

Attól, hogy egy fa egészségesnek tűnik, nem feltétlenül az. Egy szétrepedt fa akkor is tragédiát tud okozni, ha a törzse, az ágai külön-külön is egészségesnek tűnnek.

Ezt tették tegnap a házunk előtti gyönyörű, egészséges 30 éves hársfával, amely velünk nőtt fel a hosszú évek során

– írta közösségi oldalán egy felháborodott lakó.

Bejegyzéséhez képeket is csatolt. A fotókon látszik, hogy a Búzavirág utcai tűzoltóút mellett egy hatalmas, egészségesnek tűnő fát vágtak ki. A lakó azt írja, az emberi aljasság határtalan, és sosem fogja megérteni, hogy lehet a természetet ilyen komolyan megkárosítani, írta a Kaposvármost.

A portál megkereste a Kaposvári Városüzemeltetési Kft-t az esettel kapcsolatban. Dombos Borbála kertészeti csoportvezető elmondta: több, mint egy éve készült szakvélemény a fáról, ami megállapította, hogy a törzsén, ahol a fa ágai kettéválnak, megrepedt. Ezen a repedésen keresztül beszivárog az esővíz, ami télen megfagy és elkezdi szétnyomni az ágakat. Ez előbb-utóbb töréshez vezet.

Amikor egy fáról elkészül a szakvélemény, akkor azt, a fáról készült fotókat és magát a problémát csatoljuk a fakivágási kérelemhez, amit csak a jegyző tud jóváhagyni. A tűzoltóút melletti hársfa esetében két vázág ment felfelé, és a két vázág között volt a fának egy bekorhadása, repedése. Ezen a repedésen keresztül beszivárog a víz, télen megfagy, és szétrepeszti az ágat

– mondta a portál megkeresésére Dombos Borbála.

Attól, hogy egy fa egészségesnek tűnik, nem feltétlenül az. Egy szétrepedt fa akkor is tragédiát tud okozni, ha a törzse, az ágai külön-külön is egészségesnek tűnnek. Egy széllökés vagy a tavasszal felvett víz tömege is elegendő lehet ahhoz, hogy a repedt ágak a mélybe zuhanjanak, s ezzel akár járókelőt, akár autót vagy ingatlant veszélyeztessenek.

Néhány éve Kaposvár egy másik utcájában egy termetes platánág kis híján egy kisgyermekes családra szakadt. Egy-két másodpercen múlt a tragédia. Azóta már az ottani fasor egy része is megújult, a korhadt fákat kivágták, s helyükre – tuskómarást követően – újakat ültettek.

A városüzemeltetés kertésze a portál megkeresésére elmondta, a közterületen lévő fák kivágásához alapos indok és jegyzői engedély kell.

Kapcsolódó
Országos faültetési programot indít a 10 millió Fa Alapítvány
A közösség célja a lehető legnagyobb számban fák és erdők telepítése Magyarországon.