Virágzó vidékünk

Világhírű lap figyelt fel Csongrád szecessziós kincseire

Csongrád.hu
Csongrád.hu
Kimagasló művészi értéket képviselnek a csongrádi szecessziós épületek.

Magyar művészettörténeti sikerről írt a cs3.hu.

Csongrád szecessziós építészeti örökségéről olvashatnak világszerte a barcelonai székhelyű Art Nouveau European Route magazinjának nemrég megjelent számában.

A lap negyvenedik számában szereplő nívós szakmai cikk szerzője Brunner Attila művészettörténész, aki részletesen bemutatta a dél-alföldi város legszebb szecessziós stílusú épületeit. Az írással együtt közölt fényképeket Brunner Attila, Maszlag Edina, Révész Gábor és Varga Júlia készítette.

Egy korábbi sikeres pályázatot követően már 2023 januárjától Budapest, Szeged és Kecskemét, illetve Temesvár és Szabadka mellett Csongrád városa is képviselhette a magyar szecessziós építészetet az „Art Nouveau European Route” (Szecessziós Európai Útvonal) nemzetközi szervezetben.

A 2000-ben alapított, barcelonai székhelyű non-profit szervezetbe a világ bármely tájáról jelentkeznek az önkormányzatok és intézmények. A szervezet a szecessziós építészeti örökség védelmét és annak népszerűsítését tűzte ki céljául.

Galéria
csongrad.hu

Csongrád nevéről a Körös-torok hangulatos fövenye mellett a nádfedeles halászházak jutnak először eszünkbe, pedig a kis város építészetében a városi polgárság századfordulós épületei is kimagasló művészeti értéket képviselnek.

Magyarországon talán kevesebben ismerik a csongrádi szecessziós épületeket, pedig szépségükben felveszik a verseny Budapest, Szeged, Kecskemét vagy Szabadka hasonló stílusú palotáival.

A századforduló idején Csongrádon a korszerűséget kereső építtetők új, polgári mentalitását a nagyvárosi minták követése és élénk építőtevékenység jelezte. 1906 és 1930 között 38 iparengedélyt állítottak ki a településen építő vállalkozónak, akik közül a legjelentősebb az 1901-től dolgozó Mészáros Sándor volt.

A 20. század elején a település képe alaposan megváltozott. Az átalakulás a szecessziónak köszönhető, amely Csongrádon színes építőtevékenységet jelentett, a magánépítkezések mellett intézmények székházai épültek a virágos stílusban.

csongrad.hu

Ezekben az években épült a polgári leány- és fiúiskola, valamint az Ipartestület Mészáros Sándor által tervezett székháza. Elsőként a polgári leányiskola épült meg 1900–1901-ben, amelyet Herczeg Zsigmond és Baumgarten Sándor építészek terveztek. Baumgarten Lechner Ödöntől kölcsönzött stílusjegyeket: a téglaszalagos kialakítást és a madaras ornamentikát.

Csongrád városképét egy néhány évvel később megépült intézmény, a polgári fiúiskola tömege uralja. A Kossuth térre néző Batsányi Gimnázium a város központjában áll, így a település első kétemeletes épületeként a mai napig meghatározza a városképet.

A Széchenyi István út 27. szám alatti saroktornyos villa szintén az alföldi szecesszió patinás ékköve, Kacziba Ferenc műkőgyáros házát 1925-ben építették.

Kapcsolódó
Kovácsoltvas virágokat és szecessziós álmokat rejtenek a gyönyörű bérházi gangok
Timár Gertrúd és Jándi Péter csodálatos hobbijukkal, a fotózással értékeket őriznek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik