Virágzó vidékünk

Óriási vízikereket kapott a mohácsi vízimalom

Facebook / Tamás Péter malomrestaurátor
Facebook / Tamás Péter malomrestaurátor
Tovább szépül az évszázados malom.

Tamás Péter malomrestaurátorról korábban már írt a Sokszínű vidék, a mester újabb munkával végzett a napokban. Ezúttal a mohácsi Szent Miklós Vízi- és Taposómalom kapott vadonatúj vízikereket Péternek köszönhetően.

A Szent Miklós Vízi- és Taposómalom megkezdte a felkészülést a Mohács 500 emlékévre, így már tavaly is sokat szépült, és idén sem állt meg a munka az ipartörténeti műemléken.

A Mohács és Somberek között található vízimalom a Csele-patak egykor volt 24 malma közül az egyetlen, amely megmaradt az utókornak.

2007-ben Mohácsi Bugarszki Norbert vásárolta meg a malmot – mely védett műemlék, és a helyi, illetve a megyei értéktárban is szerepel -, s azóta is családja tulajdona. A malom jelenleg is működőképes.

Facebook / Tamás Péter malomrestaurátor

A vízikereket december-január hónapokban készítettem, a múlt héten szereltük be. Nagyjából másfél hónapig tartott az elkészítése. Az átmérője 2,5 méter, 90 ceniméter széles és 32 darab cella van benne. Csak a vízikereket kellett cserélni. A tengelyt csak javítottam, mivel annak a cseréje még nem szükséges

– mesélte Tamás Péter a Sokszínű vidéknek.

A malomépítő mester azt is hozzátette, hogy a kerék felújítása nem volt nehéz feladat számára, igaz, nagy precizitást igényelt az elkészítése és az összeállítása.

Kapcsolódó
Világviszonylatban is egyedüli a mohácsi vízimalom
Székely mestereknek köszönhetően 2009 óta ismét működőképes.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik