Virágzó vidékünk

Világviszonylatban is egyedüli a mohácsi vízimalom

youtube
youtube
Székely mestereknek köszönhetően 2009 óta ismét működőképes.

A Mohács és Somberek között található Szent Miklós Vízi- és Taposómalom a Csele-patak egykor volt 24 malma közül az egyetlen, amely megmaradt az utókor számára – írta a Mohácsi Újság.

Kapcsolódó
54 cölöpön magasodik a 100 éves vízimalom
A Felvidék matuzsálemi korú malma ma múzeumként működik.

A Csele-völgyi malmok első írásos említése 1331-re vezethető vissza.  Ez a malom 1930-ig egyszerű kis malomként működött, majd korszerűsítették, és hosszú időn keresztül a Heréb család tulajdona volt. Az államosítás során ellehetetlenült, 1951-től nem működött rendeltetése szerint, majd pusztulásnak indult az épület.

2007-ben Mohácsi Bugarszki Norbert vásárolta meg a malmot – mely védett műemlék, és a helyi, illetve a megyei értéktárban is szerepel -, s azóta is családja tulajdona.

youtube

A malom székely mestereknek köszönhetően 2009 óta ismét működőképes. Azóta komoly őrléstörténeti gyűjtemény büszke gazdái a tulajdonosok, így különböző eszközökön mutatják be a gabonafeldolgozás fejlődését az őskortól egészen napjainkig.

Ezer darabos zsákgyűjteményük is ritkaság. A különböző feliratú és mintával ellátott zsákok – köztük egy 200 éves liszteszsák – egytől-egyig egyediek, nincs két egyforma közöttük.

A malom udvarában hat évvel ezelőtt egy dél-dunántúli lábaspajtát alakítottak ki, melyben egy taposómalom rejlik. Ezt az ember által hajtható szerkezetet a látogatók kipróbálhatják, ezért is örvend nagy népszerűségnek.

A hét éve zajló kutatások azt mutatják, hogy több dokumentáció is fellelhető ilyen szerkezetről, de létező példány sehol máshol nem található a földkerekségen, így világviszonylatban egyedi darab. Ez a szerkezet is a székely mesterek munkáját dicséri

– írta a portál.

Az udvar hátsó részében található egy mészégető kemence, amiben az elődök a villányi hegységből hozott mészkövet a pécsi feketeszénnel égetett mésszé alakították át. Mohácsról való áthelyezése óta a város iparából ez a mementó.

youtube A mészégető kemence

A malom megtekintése felejthetetlen élményeket kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A látogatókat tartalmas programokkal és szolgáltatásokkal várják: konkrét nyitvatartási idejük nincs, bejelentkezés alapján tekinthető meg a műemlék.

Kapcsolódó
Egyedüli magyar mesterként épít újjá évszázados malmokat
Tamás Péter 19 év alatt tíznél több vízimalmot épített újjá Magyarországon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik